Skriftlig spørsmål fra Morten Wold (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:35 (2023-2024)
Innlevert: 05.10.2023
Sendt: 05.10.2023
Besvart: 13.10.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Morten Wold (FrP)

Spørsmål

Morten Wold (FrP): Hva tenker statsråden om at det skal være en fryktkultur rundt varsling innen politietaten, og vil statsråden sørge for fortgang i arbeidet med å få på plass et fritt og uavhengig nasjonalt varslerombud for politiet og alle offentlige etater?

Begrunnelse

Den vanskelige situasjonen for varslere i politiet har eksistert lenge. Allerede i 2016 advarte Politiets Fellesforbund (PF) medlemmene sine mot å varsle. Anmodningen gjelder fortsatt.
Den senere tid har Dagbladet satt søkelys på polititjenestemenn og -kvinner som har opplevd vanskeligheter forbundet med varsling av kritikkverdige forhold i politiet.
Dagbladets undersøkelser og kontakt med politifolk viser at flere forteller om en kultur hvor det er vanskelig å si fra, og der det fremstår som viktigere for politiledelsen å skjule og dekke over kritikkverdige og straffbare forhold fremfor å behandle sakene.
Politiforum gjennomførte nylig en undersøkelse blant sine medlemmer på nasjonal basis, der nærmere 3 000 politifolk valgte å svare. Over 58 prosent svarte ja på spørsmålet om politiet er preget av en fryktkultur når det kommer til å ytre sin mening internt eller eksternt.
I mai i fjor uttalte statsråden til NTB at

«arbeidet er i gang med å rydde i politiets varslingsrutiner. Politidirektoratet og tillitsvalgte ser på både hvordan man kan opprette et nasjonalt varslingsombud i politiet, og hva man kan gjøre med de eksisterende varslingsrutinene.»

Statsråden sa videre at

«den konkrete innretningen skal Politidirektoratet og tillitsvalgte i politiet få komme tilbake til, men at det er viktig at det er et uavhengig organ eller ombud som alle har tillit til.»

Politiets Fellesforbund har ved gjentatte anledninger og gjennom flere alvorlige varslingssaker de senere årene, påpekt det absolutte behov og krav om at varslervernet og rutiner for håndtering av varslingssaker må forbedres og styrkes. I flere år har Politiets Fellesforbund, sammen med Unio, jobbet iherdig for å få på plass et nasjonalt varslingsombud.
Politiets Fellesforbund har lenge jobbet for et nasjonalt varslingsombud og mener at et varslingsombud er den beste løsningen for å sikre en god og rettferdig behandling av både varsler og omvarslede, samt bidra til å sikre habil, troverdig og tillitvekkende behandling i varslingssaker av alvorlig karakter.
Det er lett å si seg enig i Politiets Fellesforbunds syn på at det må stilles svært strenge krav til objektivitet og habilitet for et slikt ombud, og at det selvsagt bør være eksternt og ikke ha noen tilknytning til Politidirektoratet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg viser til tidligere svar om samme tema, herunder skriftlig spørsmål nr. 3272 (2022-2023).
Politiforums undersøkelse, der det kommer frem at seks av ti politiansatte mener det er en fryktkultur i politiet, er noe jeg tar på største alvor. Jeg er imidlertid ikke overrasket over tallene. Dette er et område der det er potensiale for forbedringer i norsk politi. Jeg har derfor helt siden jeg ble justis- og beredskapsminister vært opptatt av å styrke arbeidet i politiet på dette området.
Regjeringen prioriterer arbeidet med kultur og ledelse i politiet. Et godt arbeidsmiljø forebygger varslingssaker, og bygger tillit. Ansatte i politiet skal ha et godt ytringsklima, og det skal være trygt for politiets ansatte å si fra om uønskede hendelser og kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Den som varsler skal bli tatt alvorlig, og møtt på en konstruktiv og respektfull måte.
Det viktigste tiltaket er å sørge for at politiet har en varslingsordning som fungerer. Politiet evaluerer og videreutvikler derfor nå varslingsrutinene i etaten i tett dialog med fagforeningene og hovedverneombudet. Det er god fremdrift i arbeidet.
Flere varslingssaker i politiet har vist at det også er behov for å ha et uavhengig ombud. Justis- og beredskapsdepartementet jobber derfor parallelt med at det skal opprettes et uavhengig, nasjonalt varslingsombud for politiet. Innretningen på et slikt ombud jobbes det med i departementet i godt samarbeid med Politiets Fellesforbund og de øvrige politiorganisasjonene. Dette er et nybrottsarbeid og et krevende arbeid, men jeg har gitt arbeidet høy prioritet, og departementet har nå kommet langt i arbeidet. Dette er et arbeid det har vært fortgang i over tid, og arbeidet er nå i en avsluttende fase.