Skriftlig spørsmål fra Mathilde Tybring-Gjedde (H) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:3289 (2022-2023)
Innlevert: 29.09.2023
Sendt: 02.10.2023
Besvart: 10.10.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Mathilde Tybring-Gjedde (H)

Spørsmål

Mathilde Tybring-Gjedde (H): Kan statsråden gjøre rede for regjeringens estimerte tidslinje for utbygging av havvind på Sørlige Nordsjø II, herunder hvorvidt statsråden estimerer at havvindanlegget vil være i full produksjon innen 2030?

Begrunnelse

På Dagsnytt 18 28.09 sa Næringsminister Jan Christian Vestre om planene for Sørlig Nordsjø II at «vi skal være i full produksjon av norsk havvind innen 2030.» Også i debatt hos Dagbladet 08. september uttalte Vestre at Norge skal være i gang med havvind før 2030.
I spørsmålsveksling mellom statsråd Aasland og Astrup den 24. mai 2023 kunne ikke statsråden bekrefte om man kunne forvente å få kraftproduksjon fra Sørlige Nordsjø II før 2034. Senere, den 8. august 2023, kunne vi lese at regjeringen utsatte søknadsfristen med to måneder og at det kan være tildelingen først skjer i 2024.
I Prop. 93 S (2022–2023) fremgikk det at området etter planen skulle tildeles etter auksjon innen 31. desember 2023. Dette er nå utsatt i påvente av godkjenning fra ESA. Så skal det fastsettes et konsekvensutredningsprogram som skal på høring, og det kommer til å ta et halvt års tid. Aktørene har da to år på å sende inn konsesjonssøknad, og Stortinget har fått beskjed fra departementet om at det er ett års behandlingstid på konsesjonssøknaden. Aktørene har deretter to år til å levere en detaljplan, som igjen skal ha ett års behandlingstid i departementet. Det er så anslått en byggetid på tre til fire år, da det er krevende forhold på Sørlige Nordsjø II med større dybde enn andre bunnfaste anlegg og en lengre avstand fra fastlandet. Sammenholdt tilsier denne tidslinjen at byggestart ikke skjer før rundt 2030.
Denne representanten vil derfor gjerne få klarhet i hva som er regjeringens tidslinje.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Regjeringen ønsker å legge til rette for at de første havvindprosjektene er i drift innen 2030. Dette er ambisiøst, og vil kreve arbeid fra alle involverte parter. Jeg vil bidra med effektive prosesser der hvor jeg kan påvirke tidsbruken. Vi tatt flere grep for at dette målet kan nås.
Regjeringen har både styrket energimyndighetene, og igangsatt arbeidet med å effektivisere dagens konsesjonsprosess. Olje- og energidepartementet arbeider med forslag til forskriftsendring som vil bli sendt på høring, slik at næringen og andre berørte instanser får mulighet til å uttale seg om en mulig felles behandling av konsesjonsvedak og detaljplan. Som en del av dette arbeidet har departementet gitt NVE og RME i oppdrag å komme med innspill til forvaltningsregimet for fornybar energi til havs.
I konkurransen om Sørlige Nordsjø II er det samtidig stilt flere krav for å sørge for at bare aktører med evne og vilje til å gjennomføre prosjektet på en effektiv måte, får delta. Prosjektplan er inkludert som et eget underkriterium hvor det kommer fram at søkeren må ha en god forståelse av hva som kreves for at prosjektet kan gjennomføres innen prosjektets rammer av tid, kostnad, ressursbehov og kvalitet. Utkastet til differansekontrakt inneholder også flere krav til aktørene for å sikre nødvendig fremdrift i prosjektet.
Samlet sett mener jeg at disse grepene bidrar til å legge til rette for en raskere realisering av prosjektene, samtidig som vi sikrer en grundig behandling av hvert enkelt prosjekt.