Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:3284 (2022-2023)
Innlevert: 29.09.2023
Sendt: 29.09.2023
Besvart: 05.10.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Inndragning av utbytte fra kriminell virksomhet er et viktig virkemiddel for å bekjempe profittmotivert kriminalitet. Politiet rapporterer om at antall inndragningssaker har økt, men av statistikken fremgår det at økningen både i antall saker og inndratte verdier har vært relativt stabil siden 2019.
Kan statsråden gjøre rede for hva regjeringen gjør for å øke bruken av inndragning av utbytte, og når ser statsråden for seg å få på plass et system for sivilrettslig inndragning?

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg er helt enig med representanten i at inndragning av utbytte fra kriminalitet er et helt sentralt virkemiddel for å bekjempe den profittmotiverte kriminaliteten. Representanten viser til stabile tall siden 2019, men faktum er at inndragningsresultatene har vært stabile, lave og utilfredsstillende de siste 25 årene. En ny rapport fra Politihøgskolen viser for øvrig at inndragning ikke antas å ramme grov profittmotivert kriminalitet i særlig grad, idet knappe én prosent av verdiinndragningskravene gjelder beløp over kr 2 millioner.
Det er med andre ord gode grunner for at den kommende Stortingsmeldingen om økonomisk kriminalitet vil ta for seg inndragning av utbytte som et sentralt tema. Jeg tar sikte på at meldingen legges frem for Stortinget innen utgangen av året, og i meldingen vil det legges frem en rekke tiltak for å sikre at vi i langt større grad lykkes i å frata utbyttet til de kriminelle, herunder vil det omtales status og konkret fremdrift for sivilrettslig inndragning. Detaljene i forslagene vil jeg komme tilbake til i selve meldingen.