Skriftlig spørsmål fra Ingjerd Schie Schou (H) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:3258 (2022-2023)
Innlevert: 27.09.2023
Sendt: 27.09.2023
Besvart: 04.10.2023 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Ingjerd Schie Schou (H)

Spørsmål

Ingjerd Schie Schou (H): Hva gjør Norge for å støtte den dansk-bahrainske menneskerettighetsforsvareren Abdulhadi al-Khawaja?

Begrunnelse

Abdulhadi al-Khawaja har vært fengslet i Bahrain siden april 2011. FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling har uttalt at fengslingen av Khawaja var vilkårlig og at han ikke har fått en rettferdig rettergang. FNs spesialrapportør har gjentatte ganger uttrykt bekymring overfor bahrainske myndigheter for at Khawaja fortsatt holdes fengslet og for forholdene hans i fengselet. Khawajas datter, Maryam al-Khawaja, ble nylig nektet ombordstigning på et fly til Bahrain da hun forsøkte å reise dit sammen med blant andre Amnesty Internationals generalsekretær Agnès Callamard, for å be om at Abdulhadi al-Khawaja og andre samvittighetsfanger løslates.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Utenriksdepartementet har stor forståelse for Maryam al-Khawajas bekymring for sin fars helsetilstand og soningsforhold i Bahrain. Forsvar av menneskerettighetsforsvarere er en kjernesak for Norge, og vi oppfordrer jevnlig myndighetene i Bahrain om å etterleve sine internasjonale forpliktelser. Vi har tatt opp vår bekymring for situasjonen i Bahrain i en rekke innlegg i FNs Menneskerettighetsråd. Løslatelse av personer som er utsatt for vilkårlig frihetsberøvelse som følge av sin utøvelse av retten til ytrings- og forsamlingsfrihet, var videre en av våre anbefalinger til Bahrain i den siste periodevise landhøring (UPR) av Bahrain i november 2022.
Utenriksdepartementet har fulgt Abdulhadi al-Khawajas situasjon i flere år, og har hatt jevnlige møter med Maryam al-Khawaja, sist i Genève i juni i år. Vår ambassade i Riyadh har også tett kontakt med nordiske kolleger, herunder særlig Danmark. Situasjonen til Abdulhadi al-Khawajas var ett av temaene ambassaden løftet da de møtte bahrainsk UD i Manama i mars. I møtet anmodet ambassaden om at han må få nødvendig helsehjelp og vurderes løslatt uten betingelser. Ambassaden understreket også det generelle behovet for ytringsfrihet og forsamlingsfrihet.
Vi følger nøye med på i utviklingen og vil, sammen med likesinnede land, fortsette dialogen med bahrainske myndigheter.
Vi fortsetter arbeidet for at menneskerettighetsforsvarere skal kunne fortsette å utøve sitt virke trygt og fritt, og for respekt for ytrings- og forsamlingsfrihet.