Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:3202 (2022-2023)
Innlevert: 20.09.2023
Sendt: 20.09.2023
Rette vedkommende: Olje- og energiministeren
Besvart: 28.09.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Christian Tybring-Gjedde (Uav)

Spørsmål

Christian Tybring-Gjedde (FrP): Er statsråden komfortabel med avtalene Equinor har inngått med det kinesiske selskapet Cosl, gitt at selskapet ikke har vurdert avtalene opp mot verken sikkerhetsloven eller den nye sikkerhetspolitiske situasjonen Norge står i, eller vil regjeringen ta initiativ til å involvere Nasjonal sikkerhetsmyndighet (og evt. andre) for å forsikre om at Norges sikkerhet og interesser er ivaretatt?

Begrunnelse

Ifølge Dagens Næringsliv har Equinor de siste ukene inngått store kontrakter med det kinesisk statseide selskapet Cosl for leie av flyterigger, to av dem alene og én sammen med oljeselskapet Vår Energi. I tillegg skal enda en kinesisk rigg være på vei til norsk sokkel, ifølge markedskilder.
Bjørnar Iversen, toppsjef i riggselskapet Dolphin Drilling reagerer i avisen og sier bl.a. at kinesiskeide borerigger nå får rundt 40 prosent av den flytende borekapasiteten på norsk sokkel med all tilgang til kritisk norsk infrastruktur.
Ifølge Equinor selv, er verken sikkerhetsloven eller den nye sikkerhetspolitiske situasjonen Norge nå står i evaluert eller vektlagt.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Det har ikke vært dialog med selskapet om denne saken i forkant. Selskapet har selv vurdert saken i lys av det ansvaret som følger av at deler av virksomheten er underlagt sikkerhetsloven.
Leverandører og underleverandører til virksomhetene underlagt sikkerhetsloven vurderes av virksomheten innenfor både petroleumsloven og sikkerhetslovens rammer. Equinor opplyser at kontraktene med COSL Drilling Europe er inngått etter strenge sikkerhetsvurderinger og boreriggene vil bli operert i samsvar med sikkerhetsloven og alle andre relevante krav på norsk kontinentalsokkel. Kontraktene er fleksible i den forstand at det er operatøren som bestemmer hvor boreriggene skal være i aktivitet, og selskapet får ikke, gjennom kontraktene som er inngått, tilgang til sensitiv informasjon eller infrastruktur som anses kritisk for nasjonal sikkerhet iht. sikkerhetsloven.
Jeg viser for øvrig til mine svar på spørsmålene nr. 3196, 3199 og 3200, og næringsministerens svar på spørsmål nr. 3197 om samme tema.