Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:3188 (2022-2023)
Innlevert: 19.09.2023
Sendt: 19.09.2023
Besvart: 25.09.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Stortinget ba i 2016 regjeringen om å sette i gang en forsøksordning med forvaltning av kongeørn i Troms og på Fosen. Prosjektet i Troms har imidlertid latt vente på seg. Kongeørnens skader på tamreinen skaper fortsatt stor fortvilelse for mange i næringen.
Hva vil statsråden gjøre for å igangsette ørneprosjektet i tråd med Stortingets vedtak?

Begrunnelse

I en flertallsmerknad i Innst. 335 S. (2015– 2016) ba Stortinget regjeringen om å igangsette en forsøksordning for forvaltning av kongeørn, innenfor rammene av rovviltforliket, på Fosenhalvøya og i Troms. I 2018 ble et forskningsprosjekt som studerer tap av lam til kongeørn iverksatt på Fosen. Forskningsprosjektet i Troms, som skal ta for seg tap av tamrein til kongeørn, har imidlertid latt vente på seg.
Da Miljødirektoratet satte prosjektet ut på anbud var ikke forskning på effekten av uttak av kongeørn gjenspeilet slik det ble lagt opp til i Stortingets vedtak i 2016. Ettersom det er effekten av uttak av kongeørn som er det sentrale punktet for de berørte reindriftsutøverne, er det forståelig at det ikke ble inngått en samarbeidsavtale.
7. juni 2022 uttalte daværende landbruksminister, Sandra Borch at det vil være åpning for å gjøre uttak av ørn som gjør stor skade på rein. Dette ble imidlertid tilbakevist fra statssekretær Aleksander Øren Heen med henvisning til at det ikke er juridisk hjemmel for et slik uttak før man er kommet over bestandsmålet for ørn samt at det må sannsynliggjøres at fellingen har en effekt. Et prøveprosjekt der effekten av uttak av kongeørn blir forsket på, vil imidlertid ha særdeles liten påvirkning på bestandsmålet ettersom det antakelig bare er snakk om å ta ut 4-6 kongeørn og den norske bestanden av kongeørn er estimert til mellom 800 og 1 200 hekkende par.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Som representanten Bollestad kjenner til har dette vært en lang prosess der det over mange år har vært ønskelig å gjennomføre et forskningsprosjekt på forholdet mellom kongeørn og tamrein. Dessverre har dette ikke latt seg realisere så langt, blant annet fordi det har vært vanskelig å finne et egnet område der reindrifta ønsker å delta i et slikt prosjekt.
Den 6. juni i år tok jeg på nytt et initiativ i saken og inviterte Sametinget, Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) og NRLs fylkeslag i Troms og Finnmark til et dialogmøte for å starte en ny prosess for å få på plass rammene for utforming av et forskningsprosjekt. Den 17. juni vedtok imidlertid NRL på sitt landsmøte det som i praksis har medført at medlemmer fra NRL ikke lenger ønsker å delta i rovviltnemnder, utvalg eller dialog med myndighetene knyttet til saker om rovviltforvaltning. Ettersom et forskningsprosjekt på kongeørn og tamrein som utgangspunkt avhenger av at reindrifta selv ønsker dette, mener jeg det nå er riktig å avvente dette arbeidet. Jeg har gjennom sommeren hatt god dialog med NRL og håper at vi sammen kan finne en løsning slik at reindrifta igjen vil bidra med kunnskap og erfaring innenfor et krevende politikk- og fagområde.