Skriftlig spørsmål fra Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2899 (2022-2023)
Innlevert: 16.08.2023
Sendt: 17.08.2023
Besvart: 23.08.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

Spørsmål

Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Hvorfor ble ikke Gassnova konsultert i forbindelse med utredningen om karbonfangst og lagring på Melkøya?

Begrunnelse

Klassekampen skriver 16. august at Gassnova, som er statens foretak for CO₂-håndtering, ikke er blitt spurt om å bidra i utredningen om CCS på Melkøya som ble utført av Oljedirektoratet. Dette til tross for at det ligger i Gassnovas vedtekter at de skal:

"Gi råd til Olje- og energidepartementet i spørsmål vedrørende CO₂-håndtering".

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Stortinget har i anmodningsvedtak 596, jf. Dokument 8:90 S (2022-2023) og Innst. 276 S (2022-2023) bedt

«regjeringen, i forbindelse med behandlingen av Snøhvit Future, foreta en egen vurdering av om fangst og lagring av CO₂ kan være et alternativ til elektrifisering av Melkøya med kraft fra land som kan realiseres innen 2029 og gjennomføres uten at fremtidig gassproduksjon blir redusert.»

Departementet har i forbindelse med godkjenningen av Snøhvit Future-prosjektet foretatt en slik egen vurdering, noe som også fremgår av vedtaket i saken.
For å gjøre denne vurderingen ba departementet Oljedirektoratet om å gjøre en tilleggsvurdering knyttet til de spørsmålene som ble reist i anmodningsvedtaket. Jeg ba Oljedirektoratet om dette fordi de er statens fagetat innen leting, utbygging og drift knyttet til petroleumsressursene på norsk kontinentalsokkel. Direktoratets rolle som fagetat omfatter ikke minst utbyggingsaktiviteten i sektoren. Direktoratet følger opp rettighetshavernes arbeid med utbyggingsplaner fra tidlig i planleggingsfasen. Dette er viktig for å få ulike problemstillinger som er viktige for staten belyst, vurdert og hensyntatt i rettighetshavernes prosjektutvikling. Direktoratet følger rettighetshavernes arbeid også gjennom produksjonsfasen med sikte på mulige fremtidige utbyggingstrinn og andre mulige tiltak for økt utvinning.
I lys av dette har direktoratet fulgt opp Snøhvit/Hammerfest LNG gjennom 40 år. Oljedirektoratet var involvert fra før funn ble gjort tidlig på 1980-tallet, gjennom planleggingsfasen og frem til utbyggingen ble godkjent i 2002, utbygd og satt i drift i 2007 og deretter gjennom produksjonsfasen de siste 16 årene, inkludert planleggingen av Snøhvit Future. Oppfølgingen over tid omfatter blant annet høsting av erfaringer med gjeldende løsning for fangst og lagring av CO₂, videre utbyggingstrinn for feltet og tidligere gjennomførte vurderinger av CO₂-håndtering på energianlegget ved Hammerfest LNG. Oljedirektoratet har gjennom dette anleggsspesifikk kunnskap om Snøhvit/Hammerfest LNG som er særlig viktig for vurderinger av tiltak som innebærer ombygging, endringer og integrering med eksisterende anlegg på feltet/landanlegget. Direktoratet har videre innsikt i og erfaring fra andre prosjekter på norsk kontinentalsokkel der det er og gjort modifikasjoner på eksisterende anlegg også brukt nye teknologiske løsninger.
Oljedirektoratet har for øvrig også, i tråd med vanlig praksis, levert en vurdering av de omsøkte endrede utbyggingsplanene for Snøhvit/Hammerfest LNG knyttet til Snøhvit Future til Olje- og energidepartementet.