Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:2886 (2022-2023)
Innlevert: 15.08.2023
Sendt: 15.08.2023
Besvart: 21.08.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Kan statsråden redegjøre for om oppgraderingen av Alta kraftverk vil ha betydelige miljøkonsekvenser, om hvor mye mer effekt kraftverket eventuelt kan bidra med når det ikke blåser, og hvordan departementet ser for seg å sørge for at oppgraderingen de viser til realiseres?

Begrunnelse

I pressemeldingen om elektrifisering av Melkøya 8. august skriver departementet at Statkraft ser på muligheten for effektoppgradering av Alta kraftverk. Samme uke sier en direktør i Statkraft til EnergiWatch at det ikke foreligger noen konkrete planer for oppgradering av Alta kraftverk. Det kreves en grundig konsesjonsprosess og prosjektet må være lønnsomt, og det er mange som skal høres i en eventuell konsesjonsprosess.
Det er interessant å vite hvor mye departementet vet om muligheten for oppgradering av Alta kraftverk, før de legger en oppgradering til grunn i sin beslutning om å elektrifisere Melkøya. Og om det er aktuelt for staten å beordre Statkraft om å igangsette arbeidet med å oppgradere kraftverket. Er dette en oppgradering med vesentlige miljøkonsekvenser eller ikke, hvor raskt kan det eventuelt gjennomføres og hvor mye balansekraft kan det faktisk gi for all den vindkraften departementet nå ønsker at bygges ut.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Alta kraftverk har i dag to aggregater, med en kapasitet på til sammen 150 MW og en årlig middelproduksjon på 695 GWh. Kraftverket skal i henhold til gjeldende konsesjonsvilkår og manøvreringsreglement kjøre stabilt i tråd med naturlig tilsig. Produksjonen følger derfor sesongvariasjonene i tilsiget. Kraftverket har i perioder overløp, slik at man ikke fullt ut får utnyttet alt vannet som tas inn i reguleringen.
Ved utbyggingen ble det satt av plass også til et tredje aggregat. Statkraft opplyser at nettsituasjonen i området har medført at det til nå ikke har vært vurdert som hensiktsmessig søke om å sette inn et nytt aggregat. Et tredje aggregat vil i tilfelle øke produksjonen ved å redusere flomtapet. Statkraft opplyser videre at dette vil kunne øke produksjonen med i størrelsesorden 100-150 GWh, som kommer hovedsakelig om våren og sommeren. Det vil imidlertid være store variasjoner fra år til år, avhengig av snøsmelting og nedbørsforhold. En oppgradering av denne typen vil altså i tilfelle utnytte vann som allerede i dag tas inn i reguleringen.
Det foreligger ikke søknad om oppgradering av Alta kraftverk i dag. Et nytt aggregat vil kreve konsesjonsbehandling, der miljøforhold blir grundig vurdert. NVE og Olje- og energidepartementet er konsesjonsmyndigheter etter vassdragslovgivningen, og vil vurdere en konsesjonssøknad når en slik eventuelt foreligger. Jeg kan ikke foregripe behandlingen av en eventuell søknad og gjøre noen vurderinger av miljøvirkningene nå.
Det tilligger styret å ta investeringsbeslutninger. Statkraft opplyser at de markedsmessige konsekvensene av regjeringens beslutning om elektrifisering på Melkøya og oppgradering av kraftnettet i Finnmark hensyntas i selskapets vurderinger av aktuelle investeringer, inkludert oppgraderinger ved Alta kraftverk.