Morten Wold (FrP): Er statsråden enig i at Samarbeidsprosjektet mellom tannhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten har tilført ny kunnskap om utredning og behandling, slik at et utrednings- og behandlingstilbud som har vært lovet i over 30 år kan opprettes, og hvis ja, når kan man forvente at et slikt tilbud kan etableres?
Begrunnelse
Samarbeidsprosjektet mellom tannhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten som det i utgangspunktet het, ble avsluttet i juni 2021, og konklusjonene for de to prosjektene er oversendt Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet høsten 2022.
Bakgrunnen for Samarbeidsprosjektet var for å få mer kunnskap om bivirkninger fra amalgam, og hvordan man kunne gi bedre helsehjelp til dem som har helseplager som kan tilskrives kvikksølv frigitt fra amalgam.
Som nevnt ovenfor foreligger resultatene fra Samarbeidsprosjektet, og konklusjonene er klare. Etter bytte av amalgam med andre tannfyllingsmaterialer og oppfølging i 5 år, er konklusjonen at det er en signifikant symptomforbedring selv etter 5 år, og at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å gjøre dette overfor denne pasientgruppen.
Mange statsråder har uttalt at vi ikke har et utrednings - og behandlingstilbud for denne pasientgruppen, og det har vært lovet et utrednings- og behandlingstilbud for denne pasientgruppen tilbake til 1992. Samarbeidsprosjektet som ble etablert skulle bidra til at dette tilbudet skulle realiseres med det som av flere statsråder er omtalt som et unikt prosjekt i internasjonal sammenheng, med de fremste fagpersonene på dette feltet i Norge, der også toksikologer skulle være med.