Linda Hofstad Helleland (H): Hvordan vurderer regjeringen delen om karbonfangst- transport og lagring (CCS) i EUs Net Zero Industry Act (NZIA), og jobber regjeringen med å sikre at norsk kontinentalsokkel blir en del av EUs lagringskapasitet uavhengig av om forordningen blir gjennomført i EØS?
Begrunnelse
EU behandler nå Net Zero Industry Act (NZIA). Forordningen vil sette fart på EUs arbeid med grønn omstilling, og er en del av EUs Green Industrial Plan. Forordningen er også et svar på USAs Inflation Reduction Act. I tillegg til å bidra til at unionen når sine klimamål, skal forordningen sikre EUs konkurransekraft, forsyningssikkerhet og videreutvikling av egen industri.
Loven setter et EU-mål om å nå en årlig injeksjonskapasitet på 50 millioner tonn i strategiske CO₂-lagringssteder i EU innen 2030, med proporsjonale bidrag fra EU olje- og gassprodusenter. Dette vil fjerne barrierer for utvikling av CCS som en økonomisk levedyktig klimaløsning, spesielt for energiintensive sektorer, blant annet innen sementproduksjon, som ikke kan redusere utslipp i noen betydelig grad på annen måte.
Regjeringen Solberg lanserte Langskip i 2021, en stor strategisk satsing på CO₂-håndtering og fangst fra industrielle kilder, transport og lagring. Planen er at kapasiteten etter hvert skal nå 5 millioner tonn per år. Norge har gode lagringskapasiteter under havbunnen på kontinentalsokkelen for CO₂. Beregninger viser at den teoretiske kapasiteten er på over 80 milliarder tonn. Arbeid med CCS har vært støttet opp om av ulike regjeringer i Norge i flere tiår. Det er i ferd med å utvikle seg en CCS-industri i Norge, men denne må være en del av en større verdikjede. Om EU skal nå sin ambisjon om å lagre 50 millioner tonn CO₂ årlig, vil det være en fordel om europeiske selskaper har mulighet til å benytte norsk lagringskapasitet.