Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:2687 (2022-2023)
Innlevert: 28.06.2023
Sendt: 29.06.2023
Besvart: 05.07.2023 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Christian Tybring-Gjedde (Uav)

Spørsmål

Christian Tybring-Gjedde (FrP): Vil statsråden se på mulighetene for et samarbeid med amerikansk industri om felles utdanning for flymekanikere og annet teknisk personell ved Luftforsvarets skolesenter på Kjevik?

Begrunnelse

Det er i dag stor mangel på teknisk personell både i Luftforsvaret og andre alliertes luftforsvar. Dersom amerikansk luftfartsindustri kunne etablere et samarbeid med Luftforsvarets skolesenter på Kjevik, vil dette kunne bedre evnen til å vedlikeholde og drifte norske og allierte fly. Et slikt initiativ vil måtte initieres fra norsk myndigheter.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Stortinget vedtok gjennom Innst. 62 S (2016-2017) til Prop. 151 S (2015-2016), fremmet av Høyre/Frp-regjeringen, å legge ned Forsvarets virksomhet ved Kjevik og flytte Luftforsvarets skolesenter til Værnes. Etter planen skal nedleggelsen være gjennomført innen utgangen av 2025.
Regjeringen er godt kjent med utfordringer knyttet til rekruttering av personell med flyteknisk kompetanse til Forsvaret, og har over tid jobbet med å imøtekomme utfordringene i samarbeid mellom forsvarssektoren, kunnskapssektoren, aktuelle fylkeskommuner og den sivile luftfartsnæringen. Derfor har regjeringen i forslag til revidert nasjonalbudsjett foreslått å bevilge nær 60 millioner kroner til ulike tiltak som skal bidra til å sikre nok teknikere til F-35, i tillegg til 15 millioner kroner til den nyopprettede flyfaglinja på Fosen videregående skole. Flyfaglinja på Fosen vil skape grunnlag for synergier mellom sivil og militær kompetanseproduksjon når Luftforsvarets skolesenter etableres på Værnes. Regjeringen forslår videre å etablere en flyingeniørutdanning ved NTNU fra 2024. I dag finnes det ingen slik utdanning i Norge. Det er satt av om lag 5 millioner kroner til formålet. Dette vil ytterligere styrke regional og nasjonal kompetanse innen flyfag, inkludert Forsvarets evne til å vedlikeholde og drifte norske og allierte fly.
Regjeringen er opptatt av at Forsvarets kompetansebehov imøtekommes og legger til rette for styrking av personell- og kompetansedimensjonen. Det vil bidra til å styrke Forsvarets operative evne.

Regjeringen ser gjerne at samarbeid mellom Forsvaret og lokal og regional kompetanseproduksjon støttes av industrien og i samarbeid med våre allierte. Forsvaret har for eksempel gode erfaringer med kompetansesamarbeid mellom Luftforsvaret, Kongsberg Defence og Aerospace og Bardufoss videregående skole om utdanning av flyteknikere. Slike fleksible samarbeidsløsninger er viktige for å trygge norsk beredskap, og for å styrke Forsvarets evne til drift og vedlikehold av systemer og materiell. Regjeringen vurderer kontinuerlig hvordan nye samarbeidsformer kan møte Forsvarets kompetansebehov. Det vil også i fremtiden kunne omfatte samarbeid med nye industriaktører og allierte.