Skriftlig spørsmål fra Ingjerd Schie Schou (H) til utviklingsministeren

Dokument nr. 15:2566 (2022-2023)
Innlevert: 16.06.2023
Sendt: 16.06.2023
Besvart: 20.06.2023 av utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim

Ingjerd Schie Schou (H)

Spørsmål

Ingjerd Schie Schou (H): Hvordan planlegger regjeringen å følge opp bistandsprogrammet mot marin forsøpling og mikroplast i og etter 2024?

Begrunnelse

Skadeomfanget av plastforurensning

Plast er overalt på kloden. Nær 90 % av marine arter er negativt påvirket av plastforsøpling. Dyr setter seg fast, spiser plast, kveles, og skades av kjemisk forurensning. Vi finner også plast i menneskers lunger, blod og brystmelk, i luften vi puster og i matjord.
Plastforsøpling truer matsikkerheten i utviklingsland fordi millioner av mennesker er avhengig av ren natur og et rent hav for næring og inntekt. Ukontrollert brenning av plastsøppel særlig i fattige samfunn i det globale sør påfører også millioner av mennesker luftveissykdommer årlig.
Produksjonen av plast er forventet å vokse enormt i tiden fremover, den vil dobles frem mot 2040 og plast i havet nesten triples i samme tidsrom hvis vi ikke setter inn kraftige tiltak. Plasten som er i havet brytes også ned til mikro- og nanopartikler som forurenser jordsmonn og luften vi puster.

Norges rolle

Som en respons på økende bekymring for marin plastforsøpling i Norge og internasjonalt annonserte den borgerlige regjeringen i 2018 et krafttak mot marin forsøpling og mikroplast. 1,6 milliarder kroner ble avsatt til bistandsprogrammet mot marin forsøpling og mikroplast fra 2018 til 2024.
Norge er nå med å lede «Høyambisjonskoalisjonen for å stoppe plastforurensning», en koalisjon av land som ønsker en sterk og effektiv global plastavtale, som etter planen skal være klar innen 2024.
En fersk gjennomgang av bistandsprogrammet, på oppdrag fra Norad, slår fast at programmet har spilt en betydelig rolle for prosessen med å få på plass en global plastavtale. Multilaterale partnere som ble intervjuet mente at Norge var en tidlig giver på området, noe som bidro til at andre givere kom etter. Gjennomgangen slår også fast at programmet har bidratt til økt bevisstgjøring om marin forsøpling og plastforurensning.

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp)

Svar

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim: Norge har lenge arbeidet for å bekjempe det raskest voksende miljøproblemet i verden, plastforurensning og marin forsøpling. Det har også vært en ambisjon å få etablert en forpliktende global avtale mot plastforurensing. Forhandlingene om dette er i gang, med et mål om å ha en ferdig avtale innen utløpet av 2024.
Som del av denne norske satsingen ble bistandsprogrammet mot marin forsøpling og mikroplast opprettet i 2018, med en planlagt ramme på 1,6 mrd. kroner innen utgangen av 2022. I 2021 ble programperioden utvidet til utgangen av 2024. Til og med 2022 er det utbetalt 1 186 mill. kroner. Om planene for forbruk ut programperioden følges vil målet om 1,6 mrd. blir nådd.
En nylig midtveisgjennomgang vurderte programmet generelt positivt og at det har gitt moderat til store bidrag til å nå målsettingen om å forebygge og kraftig redusere omfanget av marin forsøpling fra store kilder i utviklingsland, hovedsakelig i raskt voksende land i Asia med lange kystlinjer.
Gjennom bistandsprogrammet har Norge plassert seg som ett av de landene som tar finansiering av tiltak mot plastforurensning og marin forsøpling på alvor, noe som bidrar til en god forhandlingsposisjon i de pågående forhandlingene om en global avtale mot plastforurensing.
Bistandsprogrammet vil videreføres ut 2024 slik regjeringen har planlagt. Vi er nå i gang med å vurdere om og hvordan bistandsprogrammet vil videreføres etter dette. For en ny fase vil det bli viktig å kunne støtte opp under gjennomføringen av den kommende globale avtalen. Det er foreløpig for tidlig å kunne si noe konkret om hva som vil bli rammene for en videreføring av bistandsinnsatsen mot plast, og særlig marin forurensing, men regjeringen vil komme tilbake til dette på et senere tidspunkt.