Lars Haltbrekken (SV): Siden 2016 har Arbeidstilsynet anmeldt over 500 saker. Kun 6,5 % av sakene endte med dom og over 40 % av sakene ble henlagt. Det er et skremmende høyt tall med tanke på at det er statens eget organ med spisskompetanse på arbeidslivskriminalitet som har anmeldt sakene.
Hvilke tiltak vil regjeringen sette i verk for å sikre at politiet får ressurser til å følge opp og faktisk følger opp en større andel av anmeldelser fra Arbeidstilsynet?
Begrunnelse
Adresseavisen har den senere tiden skrevet om eiendomsbaronen Francis Hay, sveitsisk skatteflyktning, og hans grove utnyttelse av polske arbeidere blant mye annet.
Adresseavisen har den senere tiden skrevet om eiendomsbaronen Francis Hay, sveitsisk skatteflyktning, og hans grove utnyttelse av polske arbeidere blant mye annet.
Anmeldelsen kan ha blitt henlagt pga. manglende ressurser i politiet. Ansatte i arbeidstilsynet omtalte henleggelsen av saken mot Hay som en skandale. Henleggelsen føyer seg inn i en statistikk hvor kun 6,5 % av tilsvarende saker ender med dom og over 40 % blir henlagt. Det alvorlige i dette er at aktører med nok ressurser til å skjule bevis og forvanske etterforskning kan begå alvorlig arbeidslivskriminalitet uten å risikere straff.
I saken om Hay ser man at politiet bruker alt for lang tid på å starte etterforskning av denne typen saker, og må henlegge saker fordi de mangler tilstrekkelige ressurser. Det vil være skadelig for den enkelte arbeidstaker og for samfunnet som helhet at milliardærer som Hay kan bruke sine ressurser på å slippe unna tiltale. At de mest ressurssterke kan slippe unna straff for grov kriminalitet utfordrer grunnleggende prinsipper i vår rettsstat.