Skriftlig spørsmål fra Åse Kristin Ask Bakke (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2400 (2022-2023)
Innlevert: 31.05.2023
Sendt: 31.05.2023
Besvart: 07.06.2023 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Åse Kristin Ask Bakke (A)

Spørsmål

Åse Kristin Ask Bakke (A): Minimum 0,5 pst. av overskuddet til Norsk Tipping forutsettes brukt til tiltak mot spilleproblemer.
Hvordan fordeles midlene?

Begrunnelse

Det vises til at utviklingen av problemspillere er positiv. Det er bra. Uavhengig av dette er det viktig at man treffer med tiltak for de som har spilleproblemer.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Lov om pengespill fastsetter at minimum 0,5 pst. av Norsk Tippings overskudd settes av til tiltak mot spilleproblemer. Ved at den nye pengespilloven nå opererer med en minimumsgrense, i motsetning til en maksimumsgrense, vil beløpet som settes av til slike tiltak øke i takt med en eventuell økning i Norsk Tippings overskudd.
I praksis innebærer dette mer penger til tiltak mot spilleproblemer. Hvor det frem til 2021 ble avsatt 15 millioner kroner årlig til slike tiltak, med en økning til 17 millioner i 2021, er det nå avsatt 33 millioner kroner som skal fordeles i 2023. En slik utvikling er også i tråd med hovedformålet i pengespilloven om å forebygge spilleproblemer og andre negative konsekvenser av pengespill.
Selve fordelingen av overskuddsmidlene fra Norsk Tipping er forankret i Handlingsplan mot spilleproblemer som gjelder for planperioden 2022 – 2025.[1] Handlingsplanen sikrer at det blir jobbet langsiktig, systematisk og målrettet med å forebygge spilleproblemer i den norske befolkningen. Den sikrer også tilgang på ny og økt kunnskap om spilleatferd, samtidig som at behandling og andre hjelpetilbud utvikles.
Handlingsplanen har tre hovedmål:

1. Færrest mulig skal ha problem med spill
2. Kunnskap om spill og spilleproblemer skal økes og deles
3. Problemspillere skal identifiseres tidlig og gis god behandling

Underordnet handlingsplanens hovedmål, foreligger en rekke delmål med tilhørende tiltak som skal gjennomføres i løpet av planperioden. Det er Lotteri- og stiftelsestilsynet (LS), Medietilsynet (MT) og Helsedirektoratet (HDIR) som samarbeider om hvilke tiltak som skal gjennomføres, samt anmoder Kultur- og likestillingsdepartementet om tildeling av midler. På denne måten er gjennomføringen av tiltakene som fremgår av handlingsplanen, også styrende for fordelingen av overskuddsmidlene til Norsk Tipping.
For eksempel fikk LS bevilget 1 million kroner og MT 950 000 kroner i 2022 for å drive forebyggende informasjonsarbeid overfor utsatte grupper, i henhold til tiltak 1.1.a i gjeldende handlingsplan. Samme året fikk HDIR, i henhold til tiltak 3.1.f, bevilget 1 million kroner for å videreføre arbeidet med en app mot spillavhengighet.
Som det fremgår ovenfor er ett av hovedmålene med handlingsplanen å gjennomføre tiltak knyttet til forebygging, tidlig identifisering og behandling av personer med pengespillproblemer. Tall fra hjelpelinjestatistikken for 2022 viser en økning i personer som søker hjelp på grunn av problemer med pengespill. Samlet tall på utførte samtaler var 825 i 2022. Videreutvikling av Hjelpelinjen er derfor ett blant flere viktige tiltak gjennom handlingsplanen, og LS fikk bevilget 1100 000 kroner til dette tiltaket i 2022.
I tillegg gis det drifts- og prosjekttilskudd til frivillige organisasjoner som arbeider med bekjempelse av spilleproblemer. Midlene fordeles etter en egen forskrift om tilskudd til frivillige organisasjoner som arbeider med problematisk spilleadferd, med hjemmel i pengespilloven. Frivillige organisasjoner som retter sin virksomhet mot problematisk spilleatferd, og deres erfaringsbaserte kunnskap, er et viktig bidrag i arbeidet mot spilleproblemer. Derfor er det også viktig at slike organisasjoner kan søke om økonomisk støtte gjennom handlingsplanen.
Den nye handlingsplanen retter et sterkere søkelys på å fremskaffe kunnskap og kartlegge skadeomfang av spilleproblemer. Dette vil dermed gjennomsyre de tiltak som blir gjennomført iht. handlingsplanen, samt være styrende for hvordan overskuddsmidlene fra Norsk Tipping fordeles. Denne fremgangsmåten bidrar til regjeringens mål om å begrense de samfunnsmessige skadevirkningene av spillavhengighet i samfunnet, og utgjør en viktig del av regjeringens arbeid med å videreføre en ansvarlig pengespillpolitikk.
I senere tid har dessuten betalingsformidlingsforbudet blitt styrket, ulovlig spillreklame har blitt fjernet fra TV og vi har strammet inn reglene for hvordan lovlige pengespill kan markedsføres. Alt dette arbeidet ser vi nå at har gitt resultater, ved at den nye befolkningsundersøkelsen fra 2023 viser en halvering av antall problemspillere.