Linda Hofstad Helleland (H): Hva vil statsråden konkret gjøre på kort og mellomlangsikt for at arbeidstakere utenfor EØS kan komme til Norge og i arbeid raskere og mer effektivt?
Begrunnelse
Adresseavisen kunne 11. mai i år melde om at hver tredje bedrift i Trøndelag ønsker å ansette flere personer i 2023. Samtidig som 26 prosent av arbeidsgivere melder om problemer med å finne kvalifisert arbeidskraft. NAVs bedriftsundersøking for 2023 viser at utfordringene gjelder i hele landet.
Mangelen er spesielt stor etter personer med IT-kompetanse og håndverkere. En effektivisering av behandlingen av søknader om oppholdstillatelser for arbeid for tredjelandsborgere kan være en mulig løsning for å dempe presset, og muliggjøre satsingene til bedriftene.
Mange av de ledige jobbene krever høy kompetanse, særlig innen teknologisektoren. I tillegg er det stor mangel etter faglærte, blant annet i bygg- og anleggsbransjen. Saksbehandlingstiden for arbeidstillatelser er ofte en hindring for at arbeidstakere kan komme, og skaper usikkerhet for både bedriftene og arbeidstakerne. Med lavere verdiskaping i Norge som konsekvens.
Høyre fremmet i fjor et forslag i Stortinget om raskere saksbehandling for arbeidsinnvandrere utenfor EØS-området, men fikk ikke flertall. Situasjonen er fortsatt vanskelig, og det er ingen tegn til at det vil bli bedre med det første. I Danmark er det innført en fast-track-ordning som sikrer at sertifiserte virksomheter enklere og raskere kan hente inn utenlandske arbeidstakere med spesielle kvalifikasjoner. Noe tilsvarende er nylig foreslått i Sverige av Migrationsverket. I følge en FAFO-rapport fra 2022, kommer det frem at en effektiv og brukervennlig søknadsprosess er viktig for arbeidstakerne, og et flertall av arbeidsgiverne mener det er behov for å forbedre søknadsprosessene.