Skriftlig spørsmål fra Fredrik Holm (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2278 (2022-2023)
Innlevert: 16.05.2023
Sendt: 19.05.2023
Besvart: 30.05.2023 av næringsminister Jan Christian Vestre

Fredrik Holm (H)

Spørsmål

Fredrik Holm (H): Vil statsråden sørge for fortgang i overføringen av ansvaret for reaktorene i Norge fra IFE til NND og når kan NND forvente at dette vil være på plass?

Begrunnelse

Norsk Nukleær Dekommisjonering (NND) har fått et stort og viktig mandat med å rydde opp et er de kjernefysiske forskningsreaktorene på Kjeller og i Halden. Reaktorene har vært i Institutt for energiteknikks (IFE) eie siden de ble opprettet på 50-tallet.
NND har blitt en viktig del av det kompetansemiljøet for energi som finnes i Halden. Gjennom klyngene og NND har Halden fått et stort potensial for lokal utvikling og verdiskapning samtidig som man løser et viktig nasjonalt oppdrag.
I det videre arbeidet er det viktig at konsesjonen for reaktorene overføres fra IFE til NND. Dette er det også redegjort for i «Meld. St. 8 (2020-2021): Trygg nedbygging av norske atomanlegg og håndtering av atomavfall». I Stortingsmeldingen står det at konsesjonen for reaktorene skal overføres fra IFE til NND, men at dette er en omfattende prosess og at overføring av ansvaret tidligst kan skje 1.1.2024. Det er ikke lenge til.
Siden stortingsmeldingen kom, har debatten om kjernekraft tatt en ny vending og det er i dag mye større aksept for å vurdere kjernekraft som en del av den norske kraftmiksen. Jeg understreker at dette ikke er element som ikke har umiddelbar betydning for NNDs arbeid, men det er et nytt og interessant element som naturlig hører til problemstillingen.
Høyre har foreslått for Stortinget at vi skal utforske hvilke forutsetninger og behov Norge har for kjernekraft frem mot 2050. Jeg registrerer at Aps landsmøte er enige i dette, selv om de peker på feil fagmiljø i sitt landsmøtevedtak. Det er NND som jobber med dette, ikke IFE slik AP har skrevet i sitt vedtak.
Denne inkurien er ypperlig anledning for Statsråden til å rydde opp i uklare ansvarsforhold og få arbeidet med både opprydding og kunnskapsbygging på et litt raskere spor. Det er vanskelig å komme mye lenger med både kunnskapsbygging og opprydding før dette er på plass.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg deler stortingsrepresentant Holms utålmodighet når det gjelder overføring av de nukleære anleggene fra IFE til NND. En rekke forhold må imidlertid være avklart før overføringen kan skje. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) er øverste faglige organ når det gjelder sikkerhetsspørsmål og er i henhold til internasjonale forpliktelser et selvstendig og uavhengig organ som ivaretar atomsikkerheten. Det følger av atomenergilovens § 4 at overføring av atomanlegg eller dets drift til ny eier eller innehaver trenger særskilt konsesjon, og det er Kongen i statsråd som fatter vedtak om konsesjon ved kongelig resolusjon. DSA skal forberede og avgi innstilling om alle søknader om konsesjon og sikre at overføringen kan skje på en trygg og sikker måte i tråd med nasjonalt lovverk og internasjonale konvensjoner.
DSA har stilt krav til IFE om pålegg og forhold som må være oppfylt og ryddet opp i før en virksomhetsoverføring kan skje. Dette dreier seg bl.a. om at IFE må utarbeide tilstrekkelig og nødvendig inventaroversikt, kritikalitetsberegninger og sikkerhetsrapporter for anleggene. IFEs vurdering er at disse kravene først kan være oppfylt i andre kvartal 2028 for anleggene samlet.
NND har søkt om konsesjon for å eie og drive de tre norske atomanleggene, og DSA har til behandling tre konsesjonssøknader for overtakelse av de nukleære anleggene på Kjeller, i Halden og Aurskog-Høland. Når disse vil være ferdigbehandlet er enda ikke klart.
Delingen av dagens nukleære område på Kjeller mellom NND og IFE er komplisert og må utredes nærmere, noe som bidrar til at det tar tid med overføringen av Kjeller-anleggene. Det er nærliggende å vurdere om anleggene, i stedet for å overføres samlet, skal overføres enkeltvis og trinnvis.
Jeg er opptatt av å finne gode løsninger i dette arbeidet, og har over tid hatt dialog med de involverte partene for å undersøke om det er måter som kan bidra til en tidligere overføring av hele eller deler av de norske atomanleggene. Jeg vil komme tilbake med informasjon til Stortinget om status for arbeidet ved en passende anledning.