Skriftlig spørsmål fra Hadle Rasmus Bjuland (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2253 (2022-2023)
Innlevert: 15.05.2023
Sendt: 16.05.2023
Besvart: 25.05.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Hadle Rasmus Bjuland (KrF)

Spørsmål

Hadle Rasmus Bjuland (KrF): Nylig kom statens undersøkelseskommisjon for helsetjenester (UKOM) gjennom retningslinjene for behandlingen av kjønnsinkongruens. Den slo fast at helsepersonell i Norge vet for lite om hva de driver med for pasienter med kjønnsinkongruens.
Hvilke tiltak vil statsråden gjennomføre for å sikre at behandlingen av kjønnsinkongruens i Norge er trygg og evidensbasert, og lik i hele landet?

Begrunnelse

Både myndighetsaktører, pasient- og brukerorganisasjoner og helsepersonell har stilt spørsmål ved forsvarligheten og organiseringen av behandling av kjønnsinkongruens i Norge. Derfor gikk Statens undersøkelseskommisjon for helsetjenester (Ukom) gjennom retningslinjene for behandlingen i Norge denne våren.
Rapporten fra UKOM peker på en rekke utfordringer med dagens behandling. Den har blant annet avdekket at den forskningsbaserte kunnskapen rundt behandlingen er mangelfull. Rapporten peker også på at langtidseffekten med behandlingen er lite kjent. I tillegg stilles det ikke krav til utredning eller gyldig grunn til å starte behandling.
Pasienter som benytter seg av norsk helsevesen skal være trygge på behandlingen. UKOM – rapporten anbefaler flere tiltak. Et av dem er blant annet å definere pubertetsutsettende behandling (pubertetsblokkere) og hormonell og kirurgisk kjønnsbekreftende behandling for barn og unge som utprøvende behandling, i tillegg til de har pekt på at det bør vurderes å opprette et nasjonalt medisinsk kvalitetsregister. Sverige er et land som tidligere hatt et mer liberalt lovverk enn Norge. Etter gjennomgang av behandlingstilbudet valgte de å innføre en nedre aldersgrense på 18 for irreversibel behandling. KrF mener Norge bør se til lovgivningen i Sverige og innføre en lik aldersgrense. En av de mest kjente i Norge som har tilbudt behandling for kjønnsinkongruens er Benestad. Hen er nå fratatt retten til å praktisere som lege, og Helsetilsynet har blant annet begrunnet dette med «vesentlig mangel på faglig innsikt».

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Rapporten fra Statens undersøkelseskommisjon for helsetjenesten (Ukom) påpeker flere svakheter i helsetilbudet til barn og unge med kjønnsinkongruens og kjønnsdysfori. Funnene synliggjør vanskelige dilemma knyttet til medisinske, juridiske og etiske spørsmål. Undersøkelsen konkluderer med at pasientsikkerheten ikke er god nok for denne pasientgruppen. Særlig gjelder dette den voksende gruppen barn og unge med ikke-binær kjønnsidentitet og psykiske helseproblemer i tillegg til kjønnsinkongruens, hvor det i liten grad finnes vitenskapelig forskning og kunnskap om utredning og behandling.
Departementet vurderer oppfølging av anbefalingene fra Ukom, i dialog med de regionale helseforetakene. Når det gjelder tilrådningen om å revidere den nasjonale faglige retningslinjen for kjønnsinkongruens har direktoratet gitt uttrykk for at etaten planlegger dialog med fag- og brukermiljøene i løpet av året for å vurdere om det er aktuelt å justere retningslinjen.
Ukoms rapport ble publisert samtidig med at regionale behandlingstilbud for personer med kjønnsinkongruens i Helse Vest, Helse Midt-Norge og Helse Nord nærmer seg oppstart. Helse Sør-Øst har tidligere etablert et regionalt behandlingstilbud. Gjennom å regionalisere tilbudet i nært samarbeid med den nasjonale behandlingstjenesten for kjønnsinkongruens ved Oslo universitetssykehus HF, Rikshospitalet, vil spesialisthelsetjenestens kompetanse innen fagområdet etter hvert komme lokale helseforetak og kommuner til gode i hele landet. En slik struktur vil legge forholdene til rette for at det kan igangsettes nødvendig kunnskaps-utvikling, forskning og kompetanseoverføring knyttet til utredning og behandling av kjønnsinkongruens. Dette mener jeg er viktige steg for å sikre et mest mulig likeverdig behandlingstilbud og god pasientsikkerhet for barn og unge med kjønnsinkongruens.