Skriftlig spørsmål fra Sara Bell (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2192 (2022-2023)
Innlevert: 11.05.2023
Sendt: 11.05.2023
Besvart: 24.05.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Sara Bell (SV)

Spørsmål

Sara Bell (SV): Hva gjøres i dag for å sikre at helseforetakene i praksis etterlever sine plikter knyttet til likebehandlingsprinsippet i arbeidsmiljølovgivningen, for innleide arbeidere?

Begrunnelse

Tillitsvalgte uttrykker bekymring for at likebehandlingsprinsippet i arbeidsmiljølovens § 14-12a og 14-12b ikke etterleves på arbeidsgiversiden i helseforetakene, og forteller at det i dag praktiseres forskjellsbehandling når det gjelder kompensasjon for endring av arbeidstid og særskilt arbeidstid. Innleiere, i denne sammenheng helseforetakene, oppleves som pådrivere for å slippe å oppfylle denne plikten overfor innleide. Som rapporteringspliktige blir de dermed premissleverandører for denne praksisen.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: I anledning spørsmålet og påstanden som er fremmet i begrunnelsen, er det innhentet kommentarer fra de regionale helseforetakene for å belyse situasjonen.
I anskaffelse av vikartjenester til helseforetakene stilles det strenge krav til leverandørene som skal levere vikarer. I kontraktene som er inngått med bemannings-/vikarleverandører er det blant annet egne punkter som omhandler lønns- og arbeidsvilkår og likebehandling ved utleie av arbeidstakere. For å sikre etterlevelse av disse områdene i inngåtte avtaler, har helseforetakene gitt leverandørene tilgang til oversikt over alle tariffavtaler og protokoller, slik at leverandørene kan ha oversikt over lønns- og arbeidsvilkår som skal etterleves.
Når helseforetakene sender ut forespørsel til leverandørene og gjør avrop på inngåtte avtaler, skal helseforetakene også opplyse om eventuelle særavtaler som foreligger. Dette slik at leverandørene kan følge opp likebehandlingsprinsippet. Disse tiltakene skal til sammen gi leverandørene god oversikt over hvilke lønns- og arbeidsvilkår som skal etterleves. Dette er minimumsbestemmelser som skal etterleves, og leverandørene kan inngå arbeidsavtaler som gir bedre vilkår. Dersom det er grunn til å tro at kravene i rammeavtalene ikke etterleves, inkludert prinsippet om likebehandling, så blir det raskt satt i verk tiltak som følger opp dette mot den enkelte leverandør.
Jeg mener at helseforetakene ikke skal være, og oppfatter heller ikke er, pådrivere for å unngå likebehandlingsprinsippet. Det er lagt til grunn omfattende krav overfor leverandørene innen området og det er satt inn ulike tiltak for å sikre etterlevelse. Leverandører som eventuelt ikke etterlever likebehandlingsprinsippet vil bryte med rammeavtalenes bestemmelser, og må da bære eventuelle konsekvenser av manglende avtaleoppfølging.