Skriftlig spørsmål fra Emma Lind (V) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2076 (2022-2023)
Innlevert: 27.04.2023
Sendt: 27.04.2023
Besvart: 03.05.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Emma Lind (V)

Spørsmål

Emma Lind (V): Hva er årsaken til den lange saksbehandlingstiden hos UDI på saker om permanent oppholdstillatelse, og har regjeringen en plan eller et tidsperspektiv for hvordan køen skal tas unna?

Begrunnelse

Fram til utgangen av 2022 var saksbehandligstiden hos UDI på behandling av saker om permanent oppholdstillatelse relativt stabil, men det har etter det stoppet helt opp. I desember i fjor antok UDI at søknader levert hos politiet i mars 2021 vil være ferdigbehandlet innen utgangen av året. Så har det dratt ut for hver måned som er gått. Siste informasjon på UDI sine nettsider (fra 20.04.23) er at søknader levert i mars 2021 nå vil være ferdigbehandlet innen utgangen av mai. I løpet av fem måneder virker det dermed som om alt har stoppet helt opp.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg er opptatt av at saksbehandlingstidene i utlendingsforvaltningen skal kortes ned. Jeg viser i denne sammenheng også til mine svar på spørsmål til skriftlig besvarelse, jf. Dokument nr. 15/2017 og 15/899 (2022–2023), samt Dokument nr. 15/2327 (2021–2022).
Flere ekstraordinære hendelser de senere årene, særlig pandemien og det høye antallet flyktninger fra Ukraina, har satt utlendingsforvaltningen under press og ført til lengre saksbehandlingstid og høyere restanser enn ønskelig i mange porteføljer. Videre har saksinngangen i de fleste porteføljene i 2022 vært høyere enn det UDI forutsatte ved inngangen til året.
Når det gjelder saker om permanent oppholdstillatelse opplyser UDI at årsaken til den lange ventetiden er sammensatt. Mange av de som søker om permanent opphold har også en gyldig midlertidig tillatelse som gjør at de kan arbeide i Norge mens de venter på å få behandlet søknaden om permanent opphold, hvilket medfører at dette ikke er blant de høyest prioriterte sakstypene. UDI opplyser at de likevel har styrket kapasiteten på sakstypen noe fra april i år, samtidig som de ser på forbedrings- og forenklingstiltak innenfor porteføljen.
Departementet ga i 2022 UDI et eget oppdrag om å foreslå regelverksforenklinger for å effektivisere saksbehandlingen. I tildelingsbrevene til både UDI og politiet for 2023, er det stilt krav om at de skal jobbe videre med å kartlegge saksflyt og mulige forbedringer i saksgangen. Ulike forslag er nå til vurdering både i Justis- og beredskapsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Jeg forstår at saksbehandlingstiden er betydelig lenger enn hva som er ønskelig for søkerne. UDI har imidlertid ansvar for mange viktige saksporteføljer der kort saksbehandlingstid er vesentlig, som for eksempel familieinnvandring, faglærttillatelser som er viktig for næringslivet, sesongarbeidstillatelser som er viktig for all sesongbasert næringsvirksomhet, studietillatelser som nødvendigvis må behandles i god tid før studiestart og saker om utvisning av kriminelle – for å nevne noe. Innenfor noen overordnede prioriteringer er UDI best i stand til å til enhver tid prioritere de sakene eller porteføljene som haster mest, og det er ikke hensiktsmessig at departementet detaljstyrer dette. Jeg har tillit til at UDI, sammen med politiet, jobber for å finne de beste tiltakene for mest mulig effektiv saksbehandling, innenfor de rammene som er gitt av Stortinget og departementet.