Skriftlig spørsmål fra Irene Heng Lauvsnes (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2017 (2022-2023)
Innlevert: 21.04.2023
Sendt: 21.04.2023
Besvart: 27.04.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Irene Heng Lauvsnes (H)

Spørsmål

Irene Heng Lauvsnes (H): Kan statsråden vise til at UDI har redusert behandlingstiden, og vil statsråden sikre at saksbehandlingstiden for søknader om arbeidstillatelse for tredjelandsborgere reduseres?

Begrunnelse

På Rogalandstinget 14. april 2023 rapporterte bedrifter om lang ventetid på søknader om arbeidstillatelse for arbeidere fra land utenfor EØS. Bedrifter i Rogaland informerer om at de har ventet mellom 6 og 10 måneder på behandling hos UDI i Norge, samtidig som det oppgis at Canada kun bruker 14 dagers. Den lange ventetiden er en stor utfordring for næringslivet i en tid da mangel på kompetent arbeidskraft er det største utfordringen. Mari Holm Lønseth (H) tok opp denne utfordringen i et spørsmål til statsråden 13.06.22. I svaret sa Statsråden; «UDI mener det er mulig å komme ned til ca. 30 dagers saksbehandlingstid i arbeidssaker i løpet 2022.» Signalene jeg får gir ikke inntrykk av at saksbehandlingstiden i UDI går ned.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg er opptatt av at saksbehandlingstidene i utlendingsforvaltningen skal kortes ned, og ambisjonen er at den totale tiden i utlendingsforvaltningen for søknader om oppholdstillatelse som faglært normaliseres til om lag 30 dager, slik det var før 2020. Denne forventningen er derfor stilt både til UDI og politiet i tildelingsbrevene for 2023.
Jeg viser i denne sammenheng også til mitt svar på spørsmål til skriftlig besvarelse om samme problemstilling, jf. Dokument nr. 15/899 (2022–2023), samt Dokument nr. 15/2327 (2021–2022), som også representanten viser til i sin begrunnelse for spørsmålet.
Flere ekstraordinære hendelser de senere årene, særlig pandemien og det høye antallet flyktninger fra Ukraina, har satt utlendingsforvaltningen under press og ført til lengre saksbehandlingstid og høyere restanser enn ønskelig i mange porteføljer. Videre har saksinngangen de fleste porteføljene i 2022 vært høyere enn det UDI forutsatte ved inngangen til året, og UDI fikk inn over 1 900 flere faglærtsaker i 2022 enn i 2021. Samtidig har UDI i 2022 behandlet nesten like mange faglærtsaker som de fikk inn. Per siste del av april 2023 er det om lag 2 070 ubehandlede faglærtsaker i UDI. Ifølge UDI er restansene i faglærtsaker redusert med 18 pst. fra slutten av januar til siste del av april i år.
I løpet av 2022 har også UDI avdekket et større antall søkere med falske utdanningsdokumenter. Dette øker kompleksiteten i porteføljen, og dermed også den samlede saksbehandlingstiden. Per april 2023 gjelder dette om lag 400 saker. Median saksbehandlingstid har i 2023 vært rett i overkant av 70 dager.
UDI opplyser at de jobber kontinuerlig med tiltak for å forbedre saksbehandlingsprosessen, og at de i år har økt kapasiteten til å behandle faglærtsaker. Samtidig er det begrenset hvor mye kapasitet som kan brukes på denne porteføljen, uten at det får vesentlige negative konsekvenser for andre viktige saksporteføljer.
Departementet ga i 2022 UDI et eget oppdrag om å foreslå regelverksforenklinger for å effektivisere saksbehandlingen. I tildelingsbrevene til både UDI og politiet for 2023, er det stilt krav om at de skal jobbe videre med å kartlegge flyt og mulige forbedringer i saksgangen. Ulike forslag er nå til vurdering både i Justis- og beredskapsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Jeg forstår at saksbehandlingstiden er betydelig lenger enn hva næringslivet forventer, og at dette er en ulempe for næringslivet. Jeg har imidlertid tillit til at UDI, sammen med politiet, jobber for å finne de beste tiltakene for mest mulig effektiv saksbehandling innenfor de rammene som er gitt av Stortinget og departementet. Det er bra at beholdningen av faglærtsaker har gått ned i år, men jeg ser også at høy saksinngang og et høyt antall saker med falske dokumenter gjør det krevende å nå den ambisjonen som er satt for saksbehandlingstid. Jeg vil fortsette å følge med på utviklingen i disse sakene.