Skriftlig spørsmål fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2009 (2022-2023)
Innlevert: 20.04.2023
Sendt: 21.04.2023
Besvart: 26.04.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Tone Wilhelmsen Trøen (H)

Spørsmål

Tone Wilhelmsen Trøen (H): Helsedirektoratet fikk i budsjettet for 2022 i oppdrag å utrede spesialistgodkjenning for anestesi-, barne-, intensiv-, operasjon- og kreftsykepleiere, jordmødre, helsesykepleiere og sykepleiere i psykisk helse rus- og avhengighetsarbeid.
Kan statsråden informere om status for dette arbeidet og gi en tidsangivelse av når det kan forventes at dette viktige tiltaket, for å beholde og rekruttere sykepleiere, kan realiseres?

Begrunnelse

I budsjettet som Solberg-regjeringen la frem for 2022 ble Helsedirektoratet bedt om, i samarbeid med relevante aktører, å utrede ulike modeller som kan føre til spesialistgodkjenning av anestesi-, barne-, intensiv-, operasjon- og kreftsykepleiere, jordmødre, helsesykepleiere og sykepleiere i psykisk helse rus- og avhengighetsarbeid.
Utredningen skulle omfatte dagens modell for offentlig spesialistgodkjenning av sykepleiere som er etablert for avansert klinisk allmennsykepleie, samt alternative modeller som legger til rette for mer tjenestenære utdanningsløp som grunnlag for offentlig spesialistgodkjenning.
Anestesi-, barne-, intensiv-, operasjon- og kreftsykepleiere (ABIOK), jordmødre, helsesykepleiere og sykepleiere i psykisk helse-, rus- og avhengighetsarbeid, har en kompetanse som er grunnleggende for å kunne tilby trygge helsetjenester av høy kvalitet over hele landet. Tilgang til disse personellgruppene og deres kompetanse har vært utfordrende over tid, noe som ble ekstra tydelig under pandemien. Offentlig spesialistgodkjenning kan være et viktig virkemiddel for å rekruttere, utvikle og beholde nevnte sykepleiegrupper i helse- og omsorgstjenesten.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Rapporten fra Helsedirektoratet som svarer på oppdraget om å utrede spesialistgodkjenning for anestesi-, barne-, intensiv-, operasjon- og kreftsykepleiere, jordmødre, helsesykepleiere og sykepleiere i psykisk helse rus- og avhengighetsarbeid, er noe forsinket og ikke oversendt til Helse- og omsorgsdepartementet. Departementet er imidlertid kjent med at rapporten vil bli ferdigstilt og oversendt om ikke lenge.
Helse- og omsorgsdepartementet er kjent med at Helsedirektoratet har gjennomført en grundig prosess for å involvere relevante aktører i arbeidet. Det er blant annet gjennomført to strukturerte innspillsmøter. Aktørene er også blitt oppfordret til å gi skriftlige innspill, noe de fleste skal ha valgt å benytte seg av. Følgende aktører har bidratt i arbeidet:

• Norsk sykepleierforbund (NSF) med alle aktuelle faggrupper
• De regionale helseforetakene (RHF) med ulike helseforetak (HF)
• Kommunesektorens organisasjon (KS)
• Fagforbundet
• Utdanningsinstitusjoner; Universitet og høgskoler (UH)
• Statsforvalterne (SF)

Den norske legeforeningen (DNLF) har fulgt prosessen som observatører. I tillegg er Norsk Fysioterapiforbund, Norsk psykologforening, Helsetilsynet og Spekter informert om oppdraget og invitert til å komme med skriftlige innspill. Det har også vært avholdt egne møter med KS og RHFene og løpende dialog med øvrige aktører som har ønsket dette.
Når rapporten mottas, vil den vurderes i departementet. Det tas sikte på at den følges opp i Nasjonal helse- og samhandlingsplan som etter planen skal legges frem for Stortinget før jul i år.