Skriftlig spørsmål fra Irene Ojala (PF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1977 (2022-2023)
Innlevert: 17.04.2023
Sendt: 18.04.2023
Besvart: 27.04.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): Mener statsråden det er riktig at Norske Kvinners Sanitetsforenings (N.K.S.) Veiledningssentre for pårørende til personer med rusmiddelproblemer og/eller psykisk sykdom ikke lenger skal motta tilskuddsmidler over statsbudsjettet?

Begrunnelse

Altaposten skriver fredag 14. april om at Veiledningssenteret i Nord-Norge i Alta opplever total rasering av mange tilbud til pårørende. Det samme gjelder i Bodø, Nordland og andre steder i landet. Veiledningssentrene for pårørende er gratis lavterskeltilbud for pårørende til personer med rusmiddelproblemer og/eller psykisk sykdom.
Veiledningssenteret gjør en stor og veldig viktig jobb for Altas befolkning, og for pårørende i Bodø og andre steder i landet, og det framstår helt uforståelig og svært dramatisk at N.K.S. Veiledningssentre ikke lenger skal motta tilskuddsmidler.
Det er vanskelig å se at det er i tråd med Stortingets intensjoner og regjeringens politikk.
Ifølge regjeringens plattform vil:

«Regjeringen [vil] støtte opp om ideell sektor og ideelle tilbydere i helse- og omsorgssektoren, og frivillige og ideelle tilbydere på helse- og omsorgsfeltet må sikres gode rammevilkår og forutsigbar drift. Familie og frivillige gjør en uvurderlig innsats i helse- og omsorgssektoren. Det er stort behov for en mer tydelig og forutsigbar støtte til pårørende som har omfattende omsorgsoppgaver.»

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Det er en hovedregel i økonomiregelverket for staten at tilskudd skal gis fra en tilskudds-ordning der en bevilgning blir utlyst og fordeles på flere mottakere på grunnlag av åpne søknadsprosesser og kjente tildelingskriterier. En tilskuddsordning bidrar dermed til å ivareta verdier som likebehandling, transparens og etterprøvbarhet i forvaltningen.
Norske Kvinners Sanitetsforenings (N.K.S.) Veiledningssentre for pårørende til personer med rusmiddelproblemer og/eller psykisk sykdom har i 2022 og tidligere år mottatt tilskudd fra tilskuddsordningen til bruker- og pårørendeorganisasjoner innen psykisk helse, rus og vold. Det ble varslet i Prop. 1 S (2021-2022) at det skulle vurderes å justere tilskuddsordningen i tråd med den pågående evalueringen. Evalueringen pekte på behovet for å justere innretningen for å tydeliggjøre mål og ønskede samfunnseffekter. Dette er også justeringer i tråd med Riksrevisjonens påpekninger i undersøkelsen av tilskudd til organisasjoner fra 2022, hvor det slås fast at mål og kriterier for tilskudd ikke er tilstrekkelig tydelige og presise. Bevilgningen til tilskuddsordningen er videreført på samme nivå som i 2022.
Som det fremkommer i Prop. 1 S (2022-2023) anbefalte en arbeidsgruppe bestående av representanter fra bruker- og pårørendeorganisasjoner og Helsedirektoratet, justering av formålet med tilskuddordningen, avgrensning av hvilke virksomheter som kunne søke tilskudd og at kjerneoppgaver for virksomheter som mottar tilskudd skulle tydeliggjøres. Videre anbefalte gruppen at det etableres tydeligere utvelgelseskriterier, kriterier for utmåling av tilskudd, måloppnåelse og rapporteringskrav mv. Disse anbefalingene ble fulgt opp gjennom at regelverket for ordningen ble revidert for 2023, blant annet for å tydeliggjøre at tilskuddets hovedformål er å bidra til økt brukermedvirkning, både individuelt og i utformingen av tilbud og tjenester til mennesker med psykiske helse-, rus- og/eller voldsproblemer gjennom å styrke organisasjonenes drift og informasjonsvirksomhet. Denne omleggingen av bruker- og pårørendetilskuddet medfører at enkelte tiltak ikke lenger passer inn i ordningen. Dette gjelder særlig noen organisasjoner som har levert tjenester for bruker- og pårørende, men som ikke har hatt bruker- og pårørendemedvirkning som formål.
Det er generelt stor konkurranse om tilskuddsmidler på Helse- og omsorgsdepartementets ordninger rettet mot ideelle og frivillige organisasjoner og tilbud. For tilskuddsordningen til bruker- og pårørendeorganisasjoner innen psykisk helse, rus og vold ble det søkt om tilskudd for i overkant av 250 mill. kroner med en søknadsbasert tilskuddspott på 144 mill. kroner, mens det fra tilskuddet til rådgivnings-, støtte- og veiledningstjenester ble søkt om over 215 mill. kroner til en ordning med ramme på 72 mill. kroner.
Når det gjelder Helsedirektoratets vedtak om innvilgelse og avslag på tilskudd kan ikke Helse- og omsorgsdepartementet gå inn i enkeltsaker, siden vi er klageinstans for Helsedirektoratets saksbehandling.