Skriftlig spørsmål fra Tage Pettersen (H) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1910 (2022-2023)
Innlevert: 04.04.2023
Sendt: 11.04.2023
Besvart: 18.04.2023 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Vil kulturministeren foreta seg noe for å sørge for at tilgangen til Nasjonalbibliotekets nettbibliotek «bokhylla» ikke blir kraftig redusert?

Begrunnelse

De siste dagene har Klassekampen skrevet om konsekvensene ved Nasjonalbibliotekets budsjettjusteringer. En konsekvens er en redusert tilgang til digitale bøker. Avtalen som ble inngått mellom rettighetshaverne og Nasjonalbiblioteket i sin tid, er en unik modell for hvordan tilgang kan løses på en enkel og konstruktiv måte i det kulturelle kretsløpet.
Nasjonalbibliotekets nettbibliotek gir fri tilgang til norske bøker på internett. Nettbiblioteket er gjort mulig gjennom Bokhylla-avtalen med rettighetshaverne og vekker betydelig interesse over hele verden.
Digitaliseringen gir nye muligheter for å formidle innholdet til hele befolkningen. Fra alle kanter av landet kan folk bruke bibliotekets samlinger til undervisning, forskning eller rett og slett hjemme i sin egen stue. I 2022 hadde Nasjonalbibliotekets nettbibliotek over sju millioner besøk. Rettighetene knyttet til denne enkle tilgangen har vært løst gjennom en kollektiv avtale med Kopinor.
I 2005 kom endringer i åndsverkloven som åpnet for at bibliotekene kan tilgjengeliggjøre bøker og andre verk digitalt etter avtale med Kopinor om vederlag til rettighetshaverne. Nasjonalbiblioteket så tidlig den store verdien i dette, og i regi av Kulturdepartementet ble det utredet en enkel og ubyråkratisk løsning for tilgjengeliggjøring av digitaliserte bøker på internett.
Etter en pilotperiode med begrenset innhold ble Bokhylla-avtalen inngått i 2012. Avtalen gir Nasjonalbiblioteket rett til å legge ut alle bøker utgitt i Norge til og med år 2000. For fem år siden, vinteren 2018, nådde biblioteket sitt mål om å tilgjengeliggjøre alle bøkene de hadde rett til etter avtalen – rundt 240 000.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Nasjonalbiblioteket samler inn, bevarer og tilgjengeliggjør alt som er publisert for norsk offentlighet, og virksomheten forvalter en enorm samling av vår felles kulturarv. Ett av Nasjonalbibliotekets mål er å arbeide for økt bruk av og interesse for samlingen. For å oppnå dette er nettbiblioteket sentralt.
Gjennom Bokhylla-avtalen mellom Nasjonalbiblioteket og Kopinor, som representerer norske rettighetshavere, får alle med norsk IP-adresse digital tilgang til all norskpublisert litteratur fra perioden 1900-2000. Bøkene er gratis tilgjengelig i Nasjonalbibliotekets nettbibliotek. Tjenesten inneholder ca. 240 000 bøker.
Nasjonalbiblioteket får 735 mill. kroner over statsbudsjettet i 2023. Den høye prisveksten i år har medført at virksomheten har fått betydelig økte utgifter til blant annet husleie og strøm.
Nasjonalbiblioteket viser til at kostnaden ved Bokhylla-avtalen har økt de siste tre årene uten at det betyr at befolkningen får tilgang til mer materiale. Da avtalen ble inngått var de nyeste bøkene befolkningen fikk tilgang til ti år gamle. Nå er de 23 år gamle. Det innebærer derfor uansett at avtalens innhold og vilkår må gjennomgås. Nasjonalbiblioteket opplyser at det i deres nettbibliotek både finnes bøker som ikke brukes, og materiale som finnes åpent tilgjengelig andre steder eller via andre tillatelser, og vil gjennom 2023 se på mulige løsninger for hvordan kostnadene kan reduseres slik at effekten for brukerne blir minst mulig negativ.
Som varslet av finansministeren vil revidert nasjonalbudsjett hensynta en økt pris- og lønnsjustering. Nasjonalbiblioteket vil dermed også få økte rammer. Bakgrunnen for endringen er at prisveksten i år er vesentlig høyere enn anslagene som lå til grunn da statsbudsjettet ble lagt fram i oktober, og budsjettet virker dermed strammere enn det som opprinnelig var meningen.
Jeg har tillit til at Nasjonalbiblioteket både vurderer innhold og rammer for Bokhylla-avtalen og nettbiblioteket, som sikrer at en stor del av norsk litteratur er fritt tilgjengelig. Jeg understreker imidlertid at Nasjonalbiblioteket selv vurderer hvordan virksomhetens budsjettmidler skal prioriteres.