Kristoffer Robin Haug (MDG): Anser utenriksministeren innføringen av skolepenger for å være i tråd med Norges forpliktelser og innsats for å nå målene i 2030-agendaen, og på hvilken måte mener utenriksministeren at forslaget bidrar til å fremme Norges interesser, slik som rett og mulighet til utdanning, internasjonalt?
Begrunnelse
Norge er forpliktet til 2030-agendaen med de 17 bærekraftsmålene. På regjeringens nettsider kan vi lese følgende om agendaen:
"Et sentralt prinsipp i 2030-agendaen er at ingen skal utelates. De mest sårbare og marginaliserte menneskene og gruppene i verden skal inkluderes i utviklingen. Bærekraftsmålene krever felles innsats fra myndigheter, sivilsamfunn, privat sektor og akademia i alle land."
Samtidig forslår regjeringen nå å lovfeste at studenter fra land utenfor EØS og Sveits skal betale skolepenger for å studere i Norge. En stor andel av de som vil rammes av dette forslaget er studenter fra det globale sør. Innføringen av skolepenger som kan koste opptil 500 000 kr i året, vil i praksis bety at man stenger døren for disse studentene. Det er med andre ord stikk i strid med prinsippet i 2030-agendaen om at “ingen skal utelates”.
Utenriksdepartementets oppgave er å arbeide for Norges interesser internasjonalt. Utdanning er en av nøklene i arbeidet med å sikre utvikling, fred og demokrati. En stabil og fredelig verden gagner norske interesser, da det å bidra med kunnskap og kompetanse til mennesker fra det globale sør er en måte å investere i et verdenssamfunn som evner å løse konflikter og utfordringer i fremtida.