Kristoffer Robin Haug (MDG): Vil regjeringen sørge for at man evaluerer håndteringen av m-kopper (mpox) så langt og styrker det forbyggende arbeidet mot m-kopper inn mot sommeren?
Begrunnelse
I mai 2022 startet et utbrudd av m-kopper (mpox), og i juli ble dette erklært som en global helsekrise av Verdens helseorganisasjon. Det var imidlertid ikke før 26. august 2022 at sykdommen ble klassifisert som en allmennfarlig smittsom sykdom i Norge. En slik klassifisering sikret pasienter med m-kopper viktige rettigheter som gratis konsultasjon, testing og behandling.
I følge nettsidene til FHI ble det etablert en prioritering av grupper som skulle få vaksiner. Først nylig ble det tilbudt vaksiner til gruppe 2. Spørsmålsstiller har fått tilbakemeldinger om at vaksinering har tatt lang tid også for de som har rett på vaksine.
I andre land har vaksineringen gått mye raskere, og land som Tyskland og Canada tilbød drop-in-vaksine for å sørge for raskere vaksinering.
I følge FHI er det svært begrenset tilgang på vaksiner mot m-kopper, og Norge har fått tilgang på et begrenset antall vaksiner gjennom EUs helsebredskaps- og tiltaksmyndighet HERA. FHi skriver videre at det tar tid å produsere denne typen vaksiner og det er uklart når flere vaksinedoser vil være tilgjengelig.
I en NRK-artikkel 8. juli kunne vi lese om personer som var smittet som sier at det var vanskelig å finne informasjon om testing og å skaffe seg en test. Vi kunne lese at vedkommende måtte innom både koronatelefonen, smittesporingsteamet i bydelen, Olafia-klinikken og Folkehelseinstituttet for vedkommende fikk informasjon om testing.
Spørsmålsstiller mener det har blitt lagt et for stort ansvar på enkeltindivider og grupper av befolkningen for å håndtere utbruddet, mens det fra staten sin side har tatt lang tid å legge fram informasjon om utbruddet og få tiltak for å begrense utbruddet, blant annet treg vaksinering.
Dette kan også oppleves stigmatiserende for grupperingene som smittes var særlig utbredt i. I tillegg har navnet på sykdommen ført til hets av personer som har fått sykdommen. Spørsmålsstiller bruker derfor betegnelsen m-kopper, i stedet for apekopper.
På bakgrunn av dette mener spørsmålsstiller at det er behov for å gjennomføre en evaluering av håndteringen av m-kopper, for å sikre at man tar lærdom av dette utbruddet og forberede seg til nye utbrudd av m-kopper eller andre framtidige utbrudd av andre sykdommer.