Skriftlig spørsmål fra Grete Wold (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1857 (2022-2023)
Innlevert: 28.03.2023
Sendt: 29.03.2023
Besvart: 12.04.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Grete Wold (SV)

Spørsmål

Grete Wold (SV): Hvordan sikres en uavhengig gjennomgang av politiets håndtering av saker der enslige mindreårige er forsvunnet fra mottak, sett i lys av den kritikk som fremkommer mot etaten?

Begrunnelse

Det er avdekket at det er 432 barn som er forsvunnet fra mottak i Norge, som det ikke er gjort forsøkt på å følge opp tips, etterforske eller lete etter. Det ligger et representantforslag inne med forslag om en uavhengig granskning. Men nye opplysninger om politiets rolle gjør det av interesse å vite hvordan man nå sikrer en god, både intern men også overordnet gjennomgang av de sakene der politiet har hatt en sentral rolle.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Når enslige mindreårige asylsøkere forsvinner fra mottak er det viktig at berørte myndigheter følger fastsatte og betryggende rutiner.
Politidirektoratet har iverksatt en gjennomgang av rutiner og praksis. I brev 7. desember i fjor til politidistriktene minnet direktoratet om gjeldende rutiner og ba distriktene redegjøre for hvordan sakene håndteres.
Tilbakemeldingene fra distriktene viser at det varierer hvordan distriktene har hentet ut tall for antall forsvinninger. Grunnlaget for de tallene som ble oppgitt til media var derfor ulike. For å sikre en tilfredsstillende oversikt for fremtiden, utarbeidet direktoratet i år nye statistikkgrupper som omhandler enslige mindreårige i savnetsakene i politiets systemer:

"Savnet enslig mindreårig asylsøker (EMA) U/15 år."

og

"Savnet enslig mindreårig asylsøker (EMA) 15-17 år."

Politidirektoratet er nå i tett dialog med Utlendingsdirektoratet og Bufdir for å sikre en felles forståelse av rundskriv, begrepsbruk, rutiner og praksis på feltet. En hurtigarbeidende arbeidsgruppe følger opp denne sentrale oppgaven. De enkelte etater ser også nærmere på egen registreringspraksis, for å sikre et til enhver tid korrekt tallgrunnlag.
Savnetsaker er generelt krevende å håndtere, og politiet har fått kritikk for sin håndtering av enkeltsaker av ulik art. Politidirektoratet og riksadvokaten har derfor gitt Nasjonal faggruppe for etterforskningsledelse i oppdrag å oppdatere og videreutvikle gjeldende retningslinjer. Oppdraget er blant annet å identifisere risikomarkører som kan indikere om savnede kan være utsatt for en straffbar handling, slik at den innledende etterforskningen kommer i gang så tidlig som mulig i de tilfellene det er grunnlag for det. Faggruppen innhenter forskning om savnetsaker og har også vurdert håndteringen av enkeltsaker i Norge som gjelder savnede enslige mindreårige asylsøkere.
Et stort antall av de mindreårige asylsøkerne som forsvant i 2015-2019 var afghanske borgere som ankom Norge under den daværende migrasjonskrisen, og som siden traff et valg om å forlate mottakene for å unngå tvangsutsendelse. Antall forsvinninger er nå på et lavt nivå. Det jobbes nå med å sikre at myndighetene har oppdaterte og avklarte rutiner som legger til rette for korrekt oppfølging ved fremtidige forsvinninger fra mottak og omsorgssentre.
Når resultatene fra de aktuelle pågående prosessene foreligger, vil behovet for videre gjennomganger bli vurdert.