Ane Breivik (V): Vil statsråden ta initiativ til å skjerpe kullkriteriet til Statens pensjonsfond utland, i tråd med terskelen satt av flere finansinstitusjoner og anbefalinger fra ledende klimaforskere?
Begrunnelse
Det internasjonale energibyrået (IEA) er tydelige på at hvis vi skal klare 1,5-gradersmålet og unngå de verste konsekvensene av klimaendringene, må kull fases ut av energimiksen vår. FNs generalsekretær har innstendig bedt om at alle investorer og pensjonsfond snur investeringene sine vekk fra kull og mot fornybar energi.
Statens pensjonsfond utlands kullkriterie, altså grensen på 30 prosent kullvirksomhet eller -inntekter i et selskap, ble satt i 2015. Grensen for utelukkelse av kullselskaper fra Statens pensjonsfond utland ble i 2019 ytterligere strammet inn ved at det også rammer selskaper som utvinner mer enn 20 millioner tonn kull i året eller har en kraftkapasitet på mer enn 10 000 megawatt strøm fra kull.
Kullkriteriet medfører at 95 prosent av kullutvinning og 80 prosent av kullbasert kraftproduksjon er utelukket fra fondet eller satt til observasjon. Men Statens pensjonsfond utland er fortsatt investert i noen av verdens største kullselskaper.
En 2021-studie gjort i samarbeid mellom Urgewald, Framtiden i våre hender og en rekke andre organisasjoner, viste at Statens pensjonsfond utland var den eneste europeiske institusjonen på topp ti-lista over de største kullinvestorene i verden. Her fremgikk det at Statens pensjonsfond utland hadde den svimlende summen på 13,6 milliarder dollar investert i kullindustrien.
Mange finansinstitusjoner har allerede satt ned sine kullkriterier for relativ utelukkelse. AIA opererer med et kullkriterie på 0 prosent. Achmea, KLP, Alecta, Caisse des Depots, Danske Bank, Handelsbanken og Storebrand har alle satt terskelen til 5 prosent. Videre har mange finansinstitusjoner, blant annet Allianz, lavere absolutte terskler enn Statens pensjonsfond utland.
Oljefondets kullkriterier, i sin tid ambisiøse, kan synes noe utdaterte. Både som følge av situasjonen vi er i, med atter en ny klimarapport fra FN som slår alarm om utslippsutviklingen, og det større ansvaret andre finansinstitusjoner verden rundt tar for å fase ut investeringer i fossil energi.