Skriftlig spørsmål fra Ane Breivik (V) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1773 (2022-2023)
Innlevert: 22.03.2023
Sendt: 23.03.2023
Besvart: 30.03.2023 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Ane Breivik (V)

Spørsmål

Ane Breivik (V): Vil statsråden sørge for at det kommer på plass et unntak for “Students at risk”-studentene, dersom han fortsatt mener at det er en god idé å innføre studieavgift for utenlandske studenter?

Begrunnelse

Venstre er særlig bekymret for hvilke effekter en eventuell innføring av studieavgift for utenlandske studenter utenfor EU/EØS og Sveits vil ha for ordningen “Students at risk”.
Students at risk er en menneskerettighetsordning for forfulgte studentaktivister som ble etablert av Norsk studentorganisasjon (NSO) og Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH). Ordningen gir studenter som opplever forfølgelse, trusler og utestenging på grunn av fredelig aktivisme eller kamp for menneskerettighetene, en mulighet til å fullføre utdanningen sin i Norge.
Per dags dato gir Students at risk-ordningen muligheten for videreføring eller fullføring av studier til opptil 20 studenter i året. Evalueringen av ordningen i 2020 viste at målsetningene i stor grad var oppnådd. Ordningen har lykkes med å støtte studenter som kjemper for menneskerettigheter i sine hjemland. De fleste fullfører en bachelor- eller mastergrad. Under utdanningsoppholdet tilegner studentene seg også andre impulser som nettverksbygging og innsyn i demokratiske styre- og aksjonsformer. Dette bidrar til å styrke studentenes rolle som endringsagenter i landet sitt.
Det er verdt å merke seg at den norske Students at risk-ordningen også vekker positiv oppmerksomhet utenfor våre landegrenser. Polen og Tyskland har blitt inspirert til å etablere lignende ordninger i 2021. Internasjonalt har dette blitt løftet opp som et mulig felleseuropeisk prosjekt.
Det er enn så lenge ikke kommet et klart signal fra regjeringen om hvorvidt innføringen av studieavgift, hvilket er sterkt frarådet av sektoren og møter motmæle av tilnærmet alle instanser, vil omfatte Students at risk-ordningen. Selv hvis studentene som deltar i Students at risk-ordningen unntas en eventuell studieavgift, vil innføringen av studieavgift for studenter utenfra EU/EØS og Sveits uansett kunne påvirke Students at risk-ordningen negativt. Færre utenlandsstudenter kan føre til at færre studieprogrammer tilbys på engelsk. Dette vil igjen begrense muligheten for at Students at risk-deltakere kan få et reelt studietilbud i Norge.
Innføring av skolepenger er dermed egnet til å svekke en svært viktig menneskerettighetsordning, i en tid hvor akademisk frihet og studenters rettigheter er under press internasjonalt.

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: Et bredt flertall i Stortinget har stilt seg bak forslaget om å innføre studieavgift for internasjonale studenter fra land utenfor EØS og Sveits. Departementet har siden gjennomføringen av høringsrunden vurdert den endelige innretningen av forslaget, og jeg viser til at regjeringen nå har lagt frem lovproposisjonen Prop. 68 L (2022-2023) for Stortinget. Som det fremkommer av lovforslaget, foreslås det at studenter som kommer gjennom Students at Risk-ordningen unntas kravet om studieavgift.
Students at Risk er en anerkjent og viktig ordning som bidrar til at forfulgte studenter kan få fullført utdanningen sin i Norge. Jeg mener derfor at det er fornuftig å unnta disse studentene. Unntak til kravet om studieavgift vil også omfatte flyktninger, utvekslingsstudenter som kommer gjennom avtaler mellom norske og utenlandske institusjoner, og studenter som kommer gjennom nasjonalt finansierte samarbeidsprogrammer som NORPART og NORHED.