Skriftlig spørsmål fra Naomi Ichihara Røkkum (V) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1692 (2022-2023)
Innlevert: 15.03.2023
Sendt: 16.03.2023
Besvart: 24.03.2023 av næringsminister Jan Christian Vestre

Naomi Ichihara Røkkum (V)

Spørsmål

Naomi Ichihara Røkkum (V): Hvor stor import forventer Norge fra henholdsvis Russland og Ukraina i inneværende år, og hvilke tiltak vil den norske regjeringen iverksette for å bidra til økt norsk handel med Ukraina?

Begrunnelse

Tall fra Statistisks Sentralbyrå (SSB) viser at den samlede norske importen av varer fra Russland utgjorde hele 17,5 milliarder kroner i 2022. I samme periode importerte Norge varer fra Ukraina for beskjedne 0,6 milliarder kroner.
Selv om Norsk import av varer fra Russland var betydelig i 2022, medførte invasjonen og de påfølgende sanksjonene at denne er blitt redusert. Invasjonen fikk imidlertid også stor betydning for den ukrainske økonomien og norsk import av varer fra landet falt med 9 prosent sammenliknet (mars-desember) med året før.
I de to første måneder av 2023 var den samlede norske importen av varer fra Ukraina på beskjedne 123 millioner kroner. Importen av varer fra Russland i samme periode nesten 6 ganger høyere (705 millioner kroner).
Samtidig som EU-landene har innvilget Ukraina full tollfrihet på alle varer har den norske regjeringen valgt å opprettholde toll på viktige ukrainske landbruksvarer som korn. Den ukrainske regjeringen har uttrykt et sterkt ønske om å øke handelen med Norge.
Til Dagens Næringsliv (15.12.2022) uttalte den fungerende ukrainske ambassadøren Liliia Honcharevych at de «til tross for krigen har ukrainske leverandører klart å eksportere sine varer rundt om i hele verden – de vil gjerne øke handelen med Norge, og er åpne for å finne løsninger». Norge bør gjøre som resten av Europa og handle tollfritt, men dersom regjeringen velger å beholde toll på ukrainske varer, er det avgjørende å ha andre tiltak som kan bidra til å øke importen fra landet.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Norsk import fra Russland har tradisjonelt vært vesentlig høyere enn importen fra Ukraina. Størrelsen på importen varierer mye mellom år og det er vanskelig å si noe om hvordan dette bildet kommer til å endres. Siden Russlands invasjon av Ukraina startet, har importen til Norge fra Russland falt noe. I takt med at EUs sanksjonspakker innføres i norsk rett, omfattes flere varer av importforbud og det forventes at dette vil påvirke importen fra Russland i 2023. Tallene for januar og februar 2023 gir grunn til å tro at importen fra Russland vil reduseres sammenlignet med tidligere år. Forventet import fra Ukraina er på grunn av krigen beheftet med stor usikkerhet.
Regjeringen vil legge til rette for økt handel med Ukraina gjennom en oppdatering av frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Ukraina. EFTA har oversendt Ukraina et forslag til rammer for forhandlingene om en oppdatering – såkalte Terms of Reference. Når det er enighet om disse rammene, kan forhandlingene begynne.
Ukraina har under eksisterende frihandelsavtale og nåværende tollregime tollfrihet til Norge for industrivarer, fisk og en rekke viktige landbruksprodukter. Ytterligere liberalisering av handelen med varer vil derfor knytte seg til reduksjon eller fjerning av toll for landbruksvarer som under nåværende avtale er tollbelagt. Det er enighet i EFTA om at en oppdatering av frihandelsavtalen skal skje innenfor rammene av EFTA-statenes landbrukspolitikk. Det er også dialog med norsk næringsliv om hvordan næringslivet best kan bidra i gjenoppbyggingen av Ukraina. Et styrket norsk-ukrainsk næringslivssamarbeid vil på sikt kunne bidra til økt bilateral handel.
Norge fordømmer på det sterkeste Russlands krigføring i Ukraina og støtter Ukraina i landets kamp for selvstendighet. Ukrainas behov ligger til grunn for Norges finansielle støtte. Disse behovene vurderes fortløpende. Som Stortinget er kjent med, er Norges støtte til Ukraina betydelig, nå senest gjennom annonseringen av en femårig støttepakke på 75 milliarder kroner for tidsrommet 2023-2027, med årlige utbetalinger på om lag 15 milliarder kroner. Støtten for 2023 fordeler seg på 7,5 milliarder til sivil og humanitær støtte og 7,5 milliarder til militær støtte.