Skriftlig spørsmål fra Kristoffer Robin Haug (MDG) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1659 (2022-2023)
Innlevert: 13.03.2023
Sendt: 14.03.2023
Besvart: 21.03.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Kristoffer Robin Haug (MDG)

Spørsmål

Kristoffer Robin Haug (MDG): Hvordan ser helseministeren for seg å rekruttere og motivere en tilstrekkelig stor mengde helsepersonell til et så begrenset geografisk område, samt ivareta gode, trygge og tidsmessig forsvarlige akutt- og fødefunksjoner for samtlige av Innlandets innbyggere med de løsningene man ligger an til å gå for i dette området?

Begrunnelse

Sykehuset Innlandet har vedtatt å legge ned Gjøvik sykehus, Hamar sykehus, Reinsvoll psykiatriske sykehus, Sanderud psykiatriske sykehus og halvere kapasiteten til Elverum sykehus. Elverum har per i dag både akutt- og fødetilbud og vil dermed miste de fleste av disse funksjonene.
Dette argumenteres med at er nødvendig for å få råd til å bygge et nytt stort sykehus på Moelv, der det aldri før har vært et sykehus og som ikke en gang er kommunesenter i Ringsaker kommune. Videre er det allerede i dag et akuttsykehus på Lillehammer, 3 mil nord for Moelv.
Det vil si at Innlandet fylke på 52 000 km², et område på størrelse med Danmark, vil ha to akuttsykehus med 3 mils mellomrom, begge i nord-enden av Mjøsa. Samtidig ligger tyngdepunktet av befolkningen og den største andelen helsepersonell i Hamar- regionen.
Rena og Elverum huser viktige og store forsvarsfunksjoner som Telemark bataljon og spesialstyrker. Disse driver omfattende øvelsesvirksomhet i Østerdalen som krever nærhet til sykehus. Dette taler for at det må legges akutte funksjoner til dette området.
Det er spesielt viktig å legge til rette for Forsvarets behov i disse tider, jamfør det endrede sikkerhetspolitiske bildet vi ser i Øst.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Videreutvikling av Sykehuset Innlandet har vært utredet over lang tid og flere ulike strukturalternativer har vært vurdert. Min forgjenger i Solberg-regjeringen sluttet seg i 2019 til et målbilde for Sykehuset Innlandet som innebar å samle spesialiserte funksjoner innen somatikk, psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling i et nytt akuttsykehus, Mjøssykehuset, et akuttsykehus på Tynset og fortsatt sykehusdrift ved to av dagens somatiske sykehus i form av et akuttsykehus og et elektivt sykehus med døgnfunksjoner. Under Solberg-regjeringen sluttet foretaksmøtet i juni 2021 seg til styrevedtaket i Helse Sør-Øst RHF om at arbeidet med videreutvikling av Sykehuset Innlandet skulle videreføres i konseptfase – hvor det skulle legges til grunn at Mjøssykehuset skulle lokaliseres i Moelv. Alternativet innebar også å videreføre sykehuset i Lillehammer som et stort akuttsykehus og sykehuset i Elverum som et elektivt sykehus med en indremedisinsk profil, dagkirurgi og skadepolitiklinikk, sammen med en samhandlingsarena og ny luftambulansebase. Alternativet innebar videre akuttsykehus på Tynset med dagens virksomhetsinnhold, styrket med mer elektiv kirurgi. Lokalmedisinske sentra lokalisert i Nord-Gudbrandsdalen, Valdres og Hadeland, samt distriktspsykiatriske sentra og polikliniske tjenester innen psykisk helsevern for barn og unge lokalisert til Elverum, Hamar, Gjøvik, Lillehammer, Tynset, Otta, Valdres og Hadeland, er også en del av Mjøssykehus-alternativet. Vedtaket i foretaksmøtet i juni 2021 innebar at det i konseptfasen skulle utredes et reelt nullalternativ, omtalt som «null-pluss»-alternativet. I dette alternativet må det bygges et erstatningssykehus for sykehuset i Hamar.

Jeg ba i foretaksmøtet i januar 2022 om at Helse Sør-Øst RHF måtte sørge for at «null-pluss»-alternativet for videreutvikling av Sykehuset Innlandet HF ble utredet fullt ut. Både styret i Sykehuset Innlandet HF og styret i Helse Sør-Øst RHF vedtok høsten 2022 å legge Mjøssykehus-alternativet til grunn i det videre arbeidet. I foretaksmøtet den 21. november 2022 ba jeg om å få belyst en mulig trinnvis utbygging av Mjøssykehus-alternativet, og hvilke risikoreduserende tiltak som vil kunne bidra til å beholde medarbeidere fram mot byggestart i både Mjøssykehus-alternativet og null-pluss alternativet. Styret i Helse Sør-Øst RHF behandlet delrapporter om dette den 9. mars.

Jeg vil nå vurdere styrevedtaket i Helse Sør-Øst RHF om valg av Mjøssykehus-alternativet og de to delrapportene det regionale helseforetaket har oversendt departementet. Utredningen til Helsepersonellkommisjonen om den framtidige personellsituasjonen i helse- og omsorgstjenesten vil også være en del av underlaget for mine vurderinger for valg av alternativ for neste steg i arbeidet med å videreutvikle Sykehuset Innlandet HF. Jeg mener vi må se til den demografiske situasjonen og personellsituasjonen når vi skal utvikle vår felles helsetjeneste. Vi må finne løsninger som gjør at vi kan bruke fagfolkene best mulig og der den akuttmedisinske beredskapen er forsvarlig og god for alle innbyggere.