Ane Breivik (V): Er utredningsinstruksen fulgt i beslutningen om å innføre studieavgifter for internasjonale studenter fra land utenfor EU/EØS og Sveits, og hva gjør ministeren for å begrense de negative konsekvensene som sektoren har pekt på som følge av innføringen?
Begrunnelse
På regjeringens nettsider står det om utredningsinstruksen at:
"Det er viktig at statlige beslutninger er velbegrunnede og gjennomtenkte. Ufullstendig eller manglende utredning øker risikoen for at det fattes beslutninger som ikke kan gjennomføres, som gir uønskede virkninger eller som innebærer sløsing med samfunnets ressurser."
Universitetene og høyskolene har de siste månedene brukt mye tid og ressurser på å finne ut hvordan de skal håndtere innføringen av studieavgifter for internasjonale studenter. Det har blitt tydelig at innføringen er forhastet, lite gjennomtenkt og konsekvensene for dårlig utredet. Flere aktører, deriblant Universitets- og høgskolerådet (UHR) og Norsk studentorganisasjon (NSO), har vært tydelige på utfordringene og de negative konsekvensene det medfører å innføre studieavgiftene allerede fra høsten 2023.
UHR har konkludert med at det er uforsvarlig å innføre studieavgift før nødvendige systemer for å identifisere hvem som skal betale er på plass. Per i dag har ikke universitetene og høyskolene systemer for å innhente data om statsborgerskap og oppholdsstatus, og de kan derfor ikke identifisere hvem de skal ta betalt av. I verste fall ender man opp i en situasjon der det kun er de som selv sender inn kvalitetssikret informasjon om statsborgerskap som må betale studieavgiften. I notat til UHR-styret skriver de at
"en løsning med egenregistrering vil ha høy risiko for bevisst feilregistrering, og ikke være tilstrekkelig grunnlag for å avgjøre om du skal eller ikke skal betale en regning på flere hundre tusen kroner".
For å kunne skille mellom hvem som skal betale og ikke må institusjonene også innhente informasjon om statsborgerskap fra norske søkere, noe institusjonene heller ikke har systemer for per i dag.
Dersom departementet hadde fulgt utredningsinstruksen og kartlagt konsekvenser og utfordringer, kunne man ha forutsett disse utfordringene før Stortingets vedtak i Statsbudsjettet for 2023. Dette ville gitt et bedre grunnlag for å ta en velbegrunnet og gjennomtenkt beslutning om innføring av studieavgifter for internasjonale studenter.