Skriftlig spørsmål fra Audun Hammer Hovda (SV) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1621 (2022-2023)
Innlevert: 09.03.2023
Sendt: 10.03.2023
Besvart: 17.03.2023 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Audun Hammer Hovda (SV)

Spørsmål

Audun Hammer Hovda (SV): Hvordan jobber regjeringen for å gjøre kulturlivet mer likestilt, spesielt gjennom å arbeide for å fremme kvinnelige artister, låtskrivere og produsenter?

Begrunnelse

Andelen av sangene som spilles på topplistene i Norge som fremføres, skrives, og/eller produseres av kvinner er svært lav. I 2022 utgjør kvinner 27% av alle plassene på de største norske festivalene, i 2020 var 12% av låtskriverne og 0,7% av produsentene blant de mest spilte låtene på Spotify kvinner, og SSB melder at nærmere 7 av 10 som er sysselsatte innenfor musikk er kvinner. Det er mange flere statistikker som viser den samme tendensen, nemlig at kvinner systematisk kommer verst ut i musikkbransjen. For at musikken og kulturen skal være et reelt ytringsrom for alle må kvinnenes arbeid synliggjøres og løftes frem.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Regjeringen har en offensiv, tydelig og konkret strategi for et mer likestilt kulturliv. Økt likestilling og deltakelse er vårt viktigste arbeid innenfor alle områder av kulturlivet, og krever politiske løsninger som regjeringen leverer på.
Regjeringen skal tilrettelegge for et mer likestilt Norge, og sørge for at flere får mulighet til å velge de utdanningene, yrkene og livene de ønsker. Vi forsterker nå innsatsen gjennom en Strategi for likestilling mellom kvinner og menn, som presentert 8.mars 2023. Likestillingsstrategien skal ta for seg økonomisk selvstendighet og likestilt arbeidsliv, færre kjønnsdelte utdanningsvalg, et samfunn uten vold og seksuell trakassering og netthets, frihet fra sosial kontroll og æresrelatert vold, bedre kvinnehelse og menns likestillingsutfordringer. Strategien skal inneholde en rekke konkrete tiltak på flere politikkområder og vi tar sikte på at denne skal være klar til 8. mars 2024. Det er særlige behov for å jobbe med likestillingsutfordringer i deler av musikkfeltet. Og i tillegg til å stille krav, trengs det også bevisstgjøring og holdningsendringer blant aktører i musikkbransjen.
Kulturrådet har som mål for alle sine tilskuddsordninger å bedre kjønnsbalansen i sin del av produksjons- og formidlingskjeden for musikk. Kjønnsbalanse er del av både retningslinjer og vurderingskriterier for tilskuddsordningene for musikk.
Flere utviklingstrekk er positive. I Kulturrådet ser vi en klar økning i kvinneandel i søknader og tildelinger over tid. Blant komponister og låtskrivere har det vært en markant økning i andelen kvinner. Kulturrådet har også lyst ut en egen satsing kalt «Nye stemmer» til turnéprosjekter med mangfold og bredde innen utøvermiljøer av kunstneriske og musikalske uttrykks- og tenkemåter, programkonsepter og kjønn i 2023.
Å ha rollemodeller er viktig. Kvinnelige låtskrivere, utøvere og produsenter i mannsdominerte profesjoner og roller, har stor betydning for økt anerkjennelse, adgang og som rollemodeller for yrkesvalg for kvinner i musikkfeltet. Foreningen Balansekunst er et samarbeid mellom over 150 norske kunst- og kulturorganisasjoner og -institusjoner som arbeider for et likestilt og mangfoldig kulturliv. Nettopp fordi jeg mener dette arbeidet er så viktig har regjeringen styrket tilskuddet til Balansekunst med 3 mill. kroner i 2023.
Pensjon fra første krone har vært en viktig sak for regjeringa. Fra 1. januar 2022 trådte disse reglene kraft. I praksis betyr dette at deltidsansatte i privat sektor nå har rett på medlemskap i tjenestepensjonsordninger uavhengig av stillingsbrøk, og vil kunne gi bl.a. kvinner og arbeidstakere innen kultursektoren bedre pensjonsrettigheter. I tilskuddsbrevene til mottakere av statlig tilskudd fra Kultur- og likestillingsdepartementet er det også lagt inn føringer på at tilskuddsmottakere må jobbe med likestilling og senke tersklene for deltakelse.
Likestilling, frihet og rettigheter kommer ikke av seg selv, noe vi ble påminnet ofte gjennom 8 år med borgerlig styre. Likestillingskampene som seirer er ikke vunnet en gang for alle, derfor tar regjeringen grep og vil i 2024 legge frem både en strategi for likestilling og en melding til Stortinget om arbeidet mot seksuell trakassering. Vi har også styrket de regionale likestillingssentrene og tilskuddsordningen for familie – og likestillingsorganisasjoner for å bidra til regionalt og lokalt likestillingsarbeid og et sterkt sivilt samfunn. Etter 8 år med blå-blå regjering der likestillingsarbeidet gikk i revers, og kvinners rettigheter og deltakelse i samfunnet utviklet seg i feil retning, vil regjeringen intensivere den avgjørende jobben for et mer likestilt kulturliv.