Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1611 (2022-2023)
Innlevert: 09.03.2023
Sendt: 09.03.2023
Besvart: 21.03.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Synes justisministeren at dette er akseptabelt og hva vil hun evt. konkret foreta seg for at politiet kan øke kampen mot overgrep og gjennomføre aksjoner slik at man kan forhindre ytterligere overgrep mot barn?

Begrunnelse

I Bt 7. mars kan vi lese følgende:

«30 personer er mistenkt for nettovergrep mot barn i Bergen, Askøy og Øygarden, men politiet har valgt å sette planlagte aksjoner mot disse på vent. Det bemerker statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen i et skriv til politiet. Årsaken er kapasitetsproblemer.»

Det er svært urovekkende at alvorlig kriminalitet som overgrep mot barn blir satt i kø grunnet at politiet ikke har ressurser til å gjennomføre aksjoner mot mistenkte. I ytterste konsekvens kan dette bety at overgripere kan fortsette grove overgrep mot barn. Dette er uakseptabelt at pågående overgrep ikke blir stoppet. Dette er et stort problem i vest, men mye tyder på at dette er et generelt problem i Norge.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Ethvert overgrep mot barn er ett for mye. I tildelingsbrevet til politiet for 2023 har jeg understreket at vold i nære relasjoner og internettrelaterte overgrep skal prioriteres høyt innenfor straffesaksbehandlingen, og i det forebyggende politiarbeidet.
I Hurdalsplattformen varslet regjeringen en opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner, som også skal omfatte forsterket innsats mot overgrep på Internett. Arbeidet ledes av Justis- og beredskapsdepartementet, og til sammen åtte departementer samarbeider om planen. Dette arbeidet har høy prioritet, og planen vil legges frem i løpet av inneværende år. Å bekjempe overgrep mot barn er en svært viktig samfunnsoppgave, som regjeringen prioriterer høyt.
De senere årene har ulike tiltak bidratt til bedre kvalitet og høyere effektivitet i behandlingen av straffesaker. Likevel er det en bekymringsfull utvikling på flere prioriterte saksområder, og dette gjelder særlig internettrelaterte overgrep mot barn og mishandling i nære relasjoner.
Det har vært en markant økning i antall tips om mulige internettrelaterte overgrep mot barn, særlig i form av informasjonen som mottas fra National Center for Missing and Exploited Children i USA. Politidistriktenes oppfølgingen av disse tipsene har hatt en positiv utvikling, ved at flere av sakene som har ligget på vent har blitt behandlet, og flere får straff. Videre gjør lovendringer at IP-adresser blir lagret for en lenger periode, slik at politiet kan identifisere flere personer i saker hvor man kun har en IP-adresse. Riksadvokaten har utstedte generelle retningslinjer i mai 2022, og at distriktene er bedt om å utarbeide lokal instruks, om nødvendig i samarbeid med lokalt statsadvokatembete.
Regjeringen har styrket politiet med 215 million kroner siden regjeringsskiftet. Dette er en satsing som bl.a. skal brukes til å styrke etterforskningen av alvorlig kriminalitet.
Politidirektoratet rapporterer nå at håndteringen av sakene er under forbedring i alle politidistriktene. Samordning og kompetanseutvikling mellom politidistriktene forbedres. Kripos har tatt en tydelig faglig rolle, og vil utarbeide produkter som vil bidra til mer enhetlig aktivitet innen det forebyggende fagfeltet.