Marius Arion Nilsen (FrP): Forskere peker på geotermisk energi som en av de største potensielle energikildene. På Island, som har verdens reneste energimiks står geotermisk varme for 26,5 % av elektrisitetsproduksjon og 45 % av oppvarming av bygninger. Norske forskere er sterke på dette feltet, og norsk kompetanse innen offshore- og boreteknologi er relevant innen geotermikk.
Kan statsråden redegjøre for hvordan regjeringen vurderer potensialet for geotermisk energi i Norge, og om det er vurdert å forsterke forskning og utvikling av geotermisk energi?
Begrunnelse
SINTEF beskriver geotermisk varme som en ren, stabil og utømmelig energikilde som er uavhengig vær og vind. Island har store, naturgitte forutsetninger som gjør at geotermisk energi i stor grad benyttes til elektrisitetsproduksjon og fjernvarme, og seks geotermiske kraftverk sto i 2006 for 26,5 % av landets produksjon av elektrisitet. I tillegg dekkes 45 % av oppvarmingsbehovet i landets bygninger av geotermisk varme. Island er dermed det land i verden med størst andel av sin elektrisitetsproduksjon fra geotermisk energi. Også i land som USA, Italia, Indonesia m.fl. er geotermisk varme utbredt. I Norge henter vi ut tre–fire terawattimer fra grunnen med varmepumpe, men ellers er ikke geotermisk energi utbredt som energikilde. Så langt har lite bruk av geotermikk i Norge vært begrunnet med at vi ikke har like gode naturgitte forutsetninger som en del andre land, og at det dermed blir dyrt. Vi ser imidlertid at forskere og teknologer mener potensialet er stort, og at teknologiske fremskritt kan gjøre dette lønnsomt i fremtiden.