Skriftlig spørsmål fra Ane Breivik (V) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1596 (2022-2023)
Innlevert: 07.03.2023
Sendt: 08.03.2023
Besvart: 15.03.2023 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Ane Breivik (V)

Spørsmål

Ane Breivik (V): Hvordan arbeider regjeringen med å legge press på Marokko for at delene av Vest-Sahara som de holder under okkupasjon skal gjøres tilgjengelig for FNs Menneskerettighetsråd?

Begrunnelse

Marokko var sist oppe til gjennomgang i den såkalte Universal Periodic Review-mekanismen i FNs Menneskerettighetsråd i november 2022. Norge anbefalte da at marokkanske myndigheter må gi full tilgang for FNs Høykommissær for Menneskerettigheter til Vest-Sahara. Anbefalingen er viktig og velplassert.
FNs spesialrapportører har ikke fått besøke det okkuperte territoriet siden 2013. FNs operasjon i territoriet er forhindret fra å rapportere på menneskerettighetssituasjonen, FNs Spesialutsending til territoriet får ikke møte saharawiske røster der, og territoriet er i praksis stengt for internasjonale journalister.
Undertegnede var selv på besøk i de saharawiske flyktningleirene nært Tindouf tidligere i år, og møtte journalister som hadde måttet flykte fra det okkuperte territoriet. I marokkanske fengsler soner det nå fem saharawiske journalister, idømt lange fengselsstraffer. Til tross for stadige pådømmelser fra FNs torturkomite og fra FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling, forblir saharawiske journalister og menneskerettighetsforkjempere satt bak lås og slå av Marokko.
Vi lever i en tid der grunnleggende folkerett er under sterkt press. Det er avgjørende at Norge står opp for rettighetene til folk som lever under fremmed okkupasjon og at FNs Høykommissær for Menneskerettigheter får ubegrenset tilgang til slike territorier.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Norsk politikk og norske posisjoner knyttet til Vest-Sahara ligger fast. En politisk løsning på Vest-Sahara-konflikten må være i tråd med vedtak fattet i FNs sikkerhetsråd, hvor blant annet retten til selvbestemmelse for folket i Vest-Sahara legges til grunn.
Dette har også vært grunnlaget for vårt arbeid i Sikkerhetsrådet, senest i forbindelse med forhandlingene om fornyet mandat for FNs fredsbevarende operasjon i Vest-Sahara, MINURSO. Da understreket vi viktigheten av å prioritere tilgang for FNs høykommissær for menneskerettigheter til Vest-Sahara. Vi oppfordrer partene til å samarbeide med relevante menneskerettighetsmekanismer.
Norge var et av få vestlige land som tok opp Vest-Sahara i sine anbefalinger under den periodiske landhøringen for Marokko, den såkalte Universal Periodic Review (UPR), i Menneskerettighetsrådet i 2022. Vi har også tatt opp våre bekymringer knyttet til menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara i FNs Sikkerhetsråd og med marokkanske myndigheter. Det vil vi fortsette å gjøre i våre kontakt med marokkanske myndigheter fremover.
Norge viderefører arbeidet i FN for å styrke den normative beskyttelsen av menneskerettighetsforsvarere. I den forestående sesjonen i Menneskerettighetsrådet vil Norge presentere en resolusjon for å fornye mandatet til FNs spesialrapportør for menneskerettighetsforsvarere med ytterligere tre år. Mandatet har en særskilt og viktig rolle i å styrke beskyttelsen av menneskerettighetsforsvarere og løfte individuelle saker med ulike lands myndigheter.
Regjeringen vil fortsette å følge situasjonen i Vest-Sahara, herunder situasjonen for menneskerettighetene, innenfor de etablerte rammer for norsk Vest-Sahara politikk.