Kathy Lie (SV): Det rapporteres om utfordringer med Diskrimineringsnemnda. Blant annet sammensetningen ikke godt nok dekker alle diskrimineringsgrunnlag, at saker ikke realitetsbehandles, at saksbehandlingstiden er for lang, manglende tilbud om fri rettshjelp og at veiledningen til utsatte er for dårlig.
Hvilke planer har statsråden for å rette opp utfordringene med arbeidet til Diskrimineringsnemnda og sikre deres legitimitet?
Begrunnelse
Diskrimineringsnemnda får kritikk fra ulike hold. Blant annet får de kritikk fra Antirasistisk senter for ikke å forstå rasisme. Likestillings- og diskrimineringsombudet mener det er behov for at lavterskeltilbudet i diskrimineringssaker blir evaluert. De mener at det er det samlede lavterskeltilbudet som er avgjørende for personer som er utsatt for diskriminering, og at det er derfor nødvendig at evalueringen ser Diskrimineringsnemnda, Likestillings- og diskrimineringsombudet og reglene om fri rettshjelp i sammenheng.
Det kan også være behov for å endre kravene til representanter i nemda slik at annen kompetanse enn dommerkompetanse tillegges vekt. Slik som for eksempel i pasientklagenemnda der både dommere, advokater, jurister, helsepersonell og brukerrepresentanter inngår.
Andre utfordringer med nemndas arbeid som trekkes frem av Likestillings- og diskrimineringsombudet er at saker ikke realitetsbehandles, at saksbehandlingstiden er for lang, manglende tilbud om fri rettshjelp og at veiledningen til utsatte er for dårlig.