Grunde Almeland (V): Hvordan vil statsråden sørge for at de som gjør noe refsbart mens de tjenestegjør i Forsvaret sanksjoneres selv om de dimitterer før konklusjonen er klar?
Begrunnelse
Jeg viser til denne ukens NRK-sak om en kvinne på 22 år og ti andre kvinner som varslet om seksuell trakassering og overgrep i Stridstrenbataljonen i 2021. Her kommer det fram at selv om militærpolitiet konkluderte med at flere hadde brutt regler og kvalifiserte til å få refs, var det bare én som fikk det. De andre dimitterte nemlig før konklusjonen var klar. Det vil si at selv om de er like skyldige, vil alle unntatt én fortsette med blanke militære rulleblad og sakene vil ikke få noen konsekvenser for dem om de søker seg videre på andre stillinger i Forsvaret.
Førstegangstjenesten er i sin natur kortvarig. Det er fullstendig ulogisk at overtramp ikke skal få noen konsekvenser etter dimittering. I realiteten er det da bare offeret og / eller varsleren som sitter igjen med byrden. Et slikt system er i seg selv et insentiv for ikke å varsle. Lav kapasitet og lang etterforskingstid kan ikke være avgjørende for om folk stilles til ansvar for sine handlinger.
Forsvaret skal sørge for vår felles trygghet. Førstegangstjenesten er ikke en frivillig jobb, men en plikt. Da må vi være sikre på at ungdommene som gjør denne innsatsen for fellesskapet er trygge og ivaretas på en god måte. Tallene for hvor mange som har opplevd seksuell trakassering er skyhøye, spesielt blant kvinner. Det er uakseptabelt. Om det oppleves som straffritt og ufarlig å bedrive slik ulovlig eller regelbrytende atferd, er det likevel usannsynlig at statistikken vil endre seg.