Skriftlig spørsmål fra Thorleif Fluer Vikre (FrP) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1463 (2022-2023)
Innlevert: 22.02.2023
Sendt: 23.02.2023
Besvart: 02.03.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Thorleif Fluer Vikre (FrP)

Spørsmål

Thorleif Fluer Vikre (FrP): Mener statsråden det er i tråd med regjeringens politikk å bidra til fraflytting fra små øysamfunn, og kan statsråden tenke seg å gripe inn ovenfor miljødirektoratet for å sikre et positivt utfall av saken om utbygging av småbåthavn på Jomfruland for Kragerø kommune og tiltakshaver?

Begrunnelse

På Jomfruland i Kragerø kommune vurderer nå en famille å flytte etter å ha brukt flere år for å få gjennomført en utbygging av en småbåthavn. Fra Kragerø kommune sin side er saken avklart og tillatelse til å bygge er gitt. Jeg viser til avisoppslag i avisen Varden 22. februar.
Statsforvalteren har lagt ned innsigelse etter forurensingsloven og saken ligger nå til behandling i miljødirektoratet. Der skal det avgjøres om familien kan få lov til å bygge en trygg havn, slik at de kan drive sin næring på øyen.
Familien har bodd på Jomfruland i over 30 år, der de driver Taxibåt-næring og reparasjon av båtkalesjer. I dag har de ikke fast båtplass og de har i alle år måtte leie plass. Vi vet at det er mye vær og vind på Jomfruland, og derfor trenger familien en trygg havn for å fortsatt kunne drive næringen. Familien har også barn som ønsker å bo og drive sin næring på Jomfruland, men som nå er usikre på om det finnes en fremtid for dem der.
Det er også opprettet nasjonalpark på Jomfruland og det arbeides med planer om å bygge et besøkssenter. For at gjester skal kunne besøke øya og et mulig besøkssenter trenger øya flere trygge båtplasser. Saken ligger nå hos miljødirektoratet og har nesten ett års behandlingstid. Dette er lenge å vente for en familie som er avhengig av en trygg småbåthavn for å kunne drive videre og bli boende på Jomfruland.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Saken representanten sikter til gjelder Aasvik Havn AS sin søknad til Statsforvalteren i Vestfold og Telemark om å mudre, sprenge og utfylle i sjø for å tilrettelegge for ny småbåthavn ved Susannesbukt på Jomfruland i Kragerø kommune. Tiltaket medfører et behov for å mudre 1 600 m² sjøbunn med et masseuttak på 350 m³ sediment, og sprenge 3 000 m³ fjell under løsmassene. I tillegg søkes det om å fylle ut 400 m³ i sjø over et areal på 230 m² for støpning av brygger.
Forurensningsmyndigheten har en plikt til å gjøre en egen vurdering etter forurensningsloven av tiltak som kan medføre fare for forurensning, også selv om et tiltak er i tråd med både reguleringsplan og byggetillatelse. Etter forurensningsregelverket gjelder det et generelt forbud mot mudring og utfylling i sjø, fordi dette kan medføre fare for forurensning. Den som ønsker å gjennomføre slike tiltak må søke om tillatelse til Statsforvalteren som er forurensningsmyndighet for saker som omhandler mudring og utfylling. Når forurensningsmyndigheten skal avgjøre om det skal kunne gis tillatelse til et tiltak, skal det legges vekt på de forurensningsmessige ulempene ved tiltaket, sammenholdt med de fordeler og ulemper tiltaket ellers vil medføre. Når et tiltak kan berøre naturmangfold, skal prinsippene i naturmangfoldloven §§ 8 til 12 legges til grunn i forurensningsmyndighetens vurdering av tiltaket. Forurensningsmyndigheten skal også vurdere tiltakets påvirkning opp mot miljømål som følger av vannforskriften, og vurdere om krav i vannforskriften er til hinder for at det kan gis tillatelse.
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har avslått søknaden om å mudre, sprenge og utfylle i sjø på Jomfruland. Vedtaket om avslag har blitt påklaget, og saken ligger til behandling hos Miljødirektoratet. Jeg kan derfor ikke uttale meg nærmere om denne saken.