Skriftlig spørsmål fra Ane Breivik (V) til finansministeren

Dokument nr. 15:1410 (2022-2023)
Innlevert: 19.02.2023
Sendt: 20.02.2023
Rette vedkommende: Arbeids- og inkluderingsministeren
Besvart: 27.02.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Ane Breivik (V)

Spørsmål

Ane Breivik (V): Når vil statsråden følge opp Pensjonsutvalgets rapport?

Begrunnelse

Pensjonsutvalget ble oppnevnt ved kongelig resolusjon 12. juni 2020 for å evaluere pensjonsreformen som ble innført i 2011. Utvalget fikk i oppdrag å beskrive pensjonssystemet og evaluere om de langsiktige målene i reformene vil kunne nås. Videre skulle utvalget se på mulige justeringer for å sikre pensjonssystemets økonomiske og sosiale bærekraft. Pensjonsutvalget la i juni 2022 frem sin rapport.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Pensjonspolitikken er et område som denne regjeringen mener, og som tidligere regjeringer har ment før oss, at det er nødvendig med et bredt samarbeid om og brede kompromisser, som gjør at vi kan ha et pensjonssystem som gir trygghet og forutsigbarhet også for dagens unge. Regjeringen har derfor lagt opp til at opposisjonen blir involvert i hvordan Pensjons-utvalgets rapport skal følges opp.
Utvalget peker på tre hovedgrep for å styrke den sosiale bærekraften: økte aldersgrenser, en gunstigere utvikling av minstenivåene og en bedre alderspensjon til tidligere uføre. Utvalget har gjort en bred og grundig utredning og jeg deler utvalgets vurdering i at det behov for å styrke den sosiale bærekraften for at pensjonsreformen fortsatt skal ha bred oppslutning. Regjeringen har imidlertid hatt behov for å gjennomgå enkeltforslagene og helheten på selvstendig grunnlag. Utvalgets forslag vil bidra til å styrke den sosiale bærekraften og oppslutningen om pensjonssystemet, men samtidig også trolig svekke den økonomiske bærekraften. Pensjonssystemet er ikke sosialt bærekraftig uten at det er økonomisk bærekraftig og ikke legger for store byrder på dem som betaler inn til systemet. Målet må være et pensjonssystem som kan videreføres også for framtidens pensjonister, og avveiingene mellom økonomisk og sosial bærekraft er ikke noe vi bør ta lett på.
Stortinget må få framlagt de langsiktige konsekvensene av hvordan utvalgets forslag kan følges opp, basert på den beste tilgjengelige kunnskapen. Det betyr blant annet at vi må innarbeide nye befolkningsframskrivinger i utgiftsberegningene, noe som er tidkrevende.
I behandlingen av et representantforslag fra FrP om å avvikle den såkalte samordningsfellen uttaler et flertall i arbeids- og sosialkomiteen at det er naturlig å behandle eventuelle endringer av pensjonssystemet i en helhetlig gjennomgang. Som komiteens flertall ber om, vil regjeringen komme tilbake med omtale av denne problemstillingen og forslag til tiltak i den kommende stortingsmeldingen. Pensjonsutvalget har ikke foreslått endringer i tjenestepensjonene og dette innebærer derfor en utvidelse av den kommende stortingsmeldingen om oppfølging av Pensjonsutvalget.
Samlet betyr dette at stortingsmeldingen ikke vil bli fremmet før sommeren. Jeg har orientert de parlamentariske lederne om dette og samtidig invitert dem til et møte for å diskutere den videre framdriften for dette arbeidet.