Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1338 (2022-2023)
Innlevert: 10.02.2023
Sendt: 13.02.2023
Besvart: 15.02.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Myndighetene er pliktig å tilrettelegge for innsattes helse.
Hvordan vil ministeren følge opp at innsatte får bruke medisinsk cannabis som er lovlig forskrevet av lege som medisin mens de soner i tråd med Kriminalomsorgsdirektoratet sitt rundskriv?

Begrunnelse

NRK kunne den 09.02.23 fortelle om Remi Sørelvmo som før han skulle sone en dom i Vadsø fengsel fikk bekreftet at han kunne bruke medisinsk cannabis. Likevel ble han fratatt medisinen. I fengselet fikk han bare smertestillende medisiner som han har dårlige erfaringer med og resultatet ble at han ble sendt med helikopter til Kirkenes sykehus med store smerter.
Det fremgår av saken at fengselet og den kommunale helsetjenesten peker på hverandre. Her er det naturlig at KDI følger opp det de selv har omtalt i tidligere rundskriv og lager retningslinjer for bruk av medisinsk cannabis i fengsel. Det understrekes at den medisinske cannabisen ikke gir rusvirkning. Vil justisministeren sikre at innsatte får den helsehjelpen de har krav på og sikre at de kan fortsette å bruke godkjente medisiner i fengselet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Ansvaret mellom helse- og omsorgstjenesten og kriminalomsorgen ved godkjenning, foreskrivning og utdeling av medikamenter er tydelig.
Når domfelte settes i fengsel, overtar helse- og omsorgstjenesten i kommunen hvor fengselet er lokalisert, ansvaret for å foreskrive og godkjenne alle typer medikamenter. Alle medikamenter som innsatte har med seg når de kommer til fengselet, skal vurderes av legen i fengselet, herunder om medikamentet er lovlig foreskrevet i Norge og om det er nødvendig at denne behandlingen fortsetter i fengsel.
Kriminalomsorgen skal gjennom samarbeid med andre offentlige etater legge til rette for at innsatte og domfelte får de tjenester som lovgivningen gir dem krav på, jf. straffegjennomføringsloven § 4. Kriminalomsorgens rolle er kun å bistå helsetjenesten i utdeling av medikamenter, og kriminalomsorgen har således ikke hjemmel til å nekte innsatte medikamenter som helse- og omsorgstjenesten i kommunen har godkjent.
Gjeldende regelverk er rundskriv KDI 6/2016 punkt 3 om «Bruk av legemidler foreskrevet av lege i utlandet under straffegjennomføring, herunder medisinsk cannabis mv.». Rundskrivet inneholder en presisering av at det kun er de legemidler som er lovlig foreskrevet av lege og helsetjenesten i Norge som kriminalomsorgen kan tilrettelegge for utdeling av. Godkjenning og utdeling av medisinsk cannabis skal følge de samme prinsipper som annen medikamenthåndtering. Det er ikke behov for øvrige spesifikke retningslinjer fra kriminalomsorgen om medisinsk cannabis.
Det vises for øvrig til Helsedirektoratets Veileder for helse- og omsorgstjenester til innsatte i fengsel (revidert 2016) og kapittelet om medikamenthåndtering. Denne veilederen er nå under revisjon.