Skriftlig spørsmål fra Kristoffer Robin Haug (MDG) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1265 (2022-2023)
Innlevert: 07.02.2023
Sendt: 07.02.2023
Besvart: 13.02.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Kristoffer Robin Haug (MDG)

Spørsmål

Kristoffer Robin Haug (MDG): Regjeringen har varslet at det skal komme en naturplan som skal bidra til at Norge når sine internasjonale forpliktelser til naturavtalen som ble signert i Montreal desember 2022.
Hvilke elementer vil planen inneholde og hvilken dato kan vi forvente at denne planen vil komme?

Begrunnelse

Norge signerte den internasjonale naturavtalen i Montreal før jul. Her har Norge forpliktet seg til å bidra til de overordnede målene om å nå 30 prosent vern av natur til land og til havs innen 2030, og å restaurere minst 30 prosent ødelagt natur innen samme år.
På klima har vi statistikk over hvor mye vi slipper ut nasjonalt, i kommuner og fylker. Vi har lovfestede mål for hvor mye vi skal redusere utslippene på kort og lang sikt. Regjeringen har lagt frem en plan for å kutte utslippene, og de skal rapportere til Stortinget årlig på klimaeffekt av statsbudsjettet og status for å nå klimamålene.
Alt dette mangler på natur, selv om naturkrisen er like alvorlig som klimakrisen. Vi har per i dag ingen detaljert oversikt over hvor mye natur som bygges ned, hva slags natur som bygges ned og til hvilke formål natur bygges ned. Vi ikke har noe arealregnskap. Vi har heller ingen plan for hvordan dette skal snus.
En naturplan må være et verktøy for å styre politiske vedtak for å nå naturmålene med konkrete tiltak for å iverksette handling som bidrar til å stoppe forringelsen av natur, nedbygging av areal og på sikt få naturpositivitet.
Naturkrisen er alvorlig, og i en tid der energikrisen skaper debatt om utbygging av mer kraft, er det mer presserende enn noensinne at vi evner å ha to tanker i hodet samtidig, og ikke prøver å løse en krise ved å forsterke en annen. En naturplan må komme på plass så fort som mulig: det haster med å implementere naturavtalen.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Regjeringen har besluttet å legge frem Norges nasjonale handlingsplan for natur i form av en stortingsmelding. Dette vil forhåpentligvis bidra til bred forankring og være en styrke for den norske oppfølgingen av det globale rammeverket for natur. Det er gledelig å se at det er stort engasjement rundt dette arbeidet!
Det å utarbeide en stortingsmelding, som også vil være en handlingsplan, for natur innebærer at vi nå må gjøre et grundig arbeid. Vi må blant annet se på hva vi allerede gjør for naturen, hvordan dette bidrar til å nå de nye globale målene og om det er behov for å gjøre noe annerledes. Videre ønsker vi å involvere bredt i arbeidet med stortingsmeldingen, slik det også legges opp til i det nye globale rammeverket. Med andre ord har startskuddet for den nye nasjonale handlingsplanen akkurat gått, og det er for tidlig å skulle si akkurat hvilke elementer den nasjonale handlingsplanen vil inneholde. Det følger av rammeverkets system for gjennomføring at hvert land skal legge frem sine reviderte handlingsplaner for natur innen neste partsmøte. Dette partsmøte skal finne sted i Tyrkia i andre halvdel av 2024. Regjeringen vil derfor jobbe for at den norske handlingsplanen legges frem i løpet av 2024.