Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1244 (2022-2023)
Innlevert: 03.02.2023
Sendt: 06.02.2023
Besvart: 13.02.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hva gjør regjeringen for å følge opp Stortingets vedtak om å utrede endring i spesialistforskriften § 18 første ledd for å åpne for at leger som har gjennomført praktisk tjeneste i et annet EU-/EØS-land, etter søknad og konkret vurdering av læringsmål kan få godkjent hele eller deler av den praktiske tjenesten som LIS1-tjeneste, samtidig som LIS1-ordningen sikres og opprettholdes?

Begrunnelse

Innføringen av ny spesialistutdanning 1. mars 2019 gjorde at studenter må ta praksistjeneste i utdanningslandet for å få autorisasjon og deretter LIS1 i Norge. For studenter som studerer i for eksempel Danmark, betyr dette at de må fullføre klinisk basisutdannelse (KBU) i Danmark før de kan søke autorisasjon og LIS1 plass i Norge. KBU og LIS1 er i stor grad sammenfallende.
Det er ikke nok kapasitet på norske utdanningsinstitusjoner til å utdanne alle de legene vi trenger i Norge, noe som gjør at vi er avhengige av at studenter drar til utlandet for å studere medisin. Da er det svært uheldig at studenter som drar til utlandet og tilegner seg ettertraktet kompetanse må gjennomføre såkalt 'dobbel turnus.' All den tid det er mangel på LIS1 plasser og det er et stort behov for medisinsk kompetanse, er det uheldig at studenter må ta dobbel turnus for å få godkjent utdanningen sin i Norge. Det vil være svært gunstig at veien inn i arbeid i Norge er så sømløs som mulig for medisinstudentene utdannet i EØS.
På bakgrunn av dette fattet Stortinget følgende vedtak i 2022:

"Stortinget ber regjeringen så raskt som mulig utrede å endre spesialistforskriften § 18 første ledd for å åpne for at leger som har gjennomført praktisk tjeneste i et annet EU-/EØS-land, etter søknad og konkret vurdering av læringsmål kan få godkjent hele eller deler av den praktiske tjenesten som LIS1-tjeneste, samtidig som LIS1-ordningen sikres og opprettholdes. Regjeringen bes komme tilbake til Stortinget på egnet måte innen utgangen av 2022."

Utgangen av 2022 har passert, men regjeringen har ikke kommet tilbake til Stortinget på "en egnet" måte.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: I spørsmålet vises det til følgende vedtak i Stortinget; Vedtak nr. 561, 24. mai 2022:

«Stortinget ber regjeringen så raskt som mulig utrede å endre spesialistforskriften§ 18 første ledd for å åpne for at leger som har gjennomført praktisk tjeneste i et annet EU-/EØS-land, etter søknad og konkret vurdering av læringsmål kan få godkjent hele eller deler av den praktiske tjenesten som LIS1-tjeneste, samtidig som LIS1-ordningen sikres og opprettholdes. Regjeringen bes komme tilbake til Stortinget på egnet måte innen utgangen av 2022.»

I min tilbakemelding til Stortinget i statsbudsjettet for 2023 (Prp. nr. 1 S 2022 – 2023) står følgende om dette anmodningsvedtaket:

«Helse- og omsorgsdepartementet vil utrede saken helhetlig og i henhold til Stortingets vedtak. Som grunnlag inngår rapporter og annet materiale som Helsedirektoratet har utarbeidet om den første delen av legenes spesialistutdanning (LIS1). I tillegg vil ulike regelverk være relevante, herunder spesialistforskriften, EØS-regelverket og regelverk om krav til kompetanse for leger som arbeider i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Saken vil bli utredet i lys av behovet for leger, særlig i distriktene. Helse- og omsorgsdepartementet vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

I Innst. 11 S (2022 – 2023) står det at komiteen legger til grunn at arbeidet med å følge opp vedtak som ikke er avsluttet vil bli videreført.
I tråd med dette arbeides det med saken i departementet, og jeg vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte i løpet av året.