Cato Brunvand Ellingsen (SV): I Nasjonalbudsjettet 2023 ble KPI-veksten anslått til 2,8 pst. i 2023. Anslaget ble gjort i august. Videre står det: «Skulle den økonomiske utviklingen gjennom 2023 bli vesentlig annerledes enn lagt til grunn i denne meldingen, kan budsjettopplegget justeres.». SSBs siste anslag, fra desember, er en KPI-vekst på 4,9 pst. i 2023.
Mener regjeringen at endringen i inflasjonsutsiktene siden august har vært store, og når bør det i så fall gjøres justeringer i budsjettopplegget?
Begrunnelse
Offentlig sektor opplever i realiteten de største kuttene på mange år pga. manglende kompensasjon for prisvekst. Dette skyldes blant at KPI-anslagene for 2023 i nasjonalbudsjettet er utdaterte. Innstrammingene kommer på toppen av at prisveksten i 2022 (5,8 pst.) ble mye høyere enn anslaget som lå til grunn for budsjettet i 2022 (1,3 pst.) skulle tilsi.
I Nasjonalbudsjettet 2023 åpnes det for å justere budsjettet i lys av endringer, allerede før revidert nasjonalbudsjett:
«Revidert nasjonalbudsjett i mai er i så fall en stasjon for dette, og det kan også gjøres justeringer på andre tidspunkt dersom endringene i den økonomiske situasjonen er store».