Bård Ludvig Thorheim (H): Deler statsråden bekymringen over at fravær av ressurser hos Statsforvalteren i Nordland bidrar til å stoppe opp videre vekst og verdiskaping i regionen, og hvordan vil statsråden følge opp at det sikres en enhetlig og effektiv saksbehandling hos Statsforvalteren, med utgangspunkt i eksempler på store avvik i Nordland?
Begrunnelse
Blant næringslivet i Nordland erfarer man at Klima- og miljøavdelingen hos Statsforvalteren i Nordland (SFNO) har utfordringer med å løse akvakulturrelaterte spørsmål på en hensiktsmessig måte. Nordland fylkeskommune har også stilt spørsmål til SFNOs praksis. Selv enkle akvakultursøknader blir liggende svært lenge til behandling. Manglende fremdrift i saksbehandlingen medfører at sjømatproduksjon foregår lengre enn ønskelig på suboptimale lokaliteter, omstilling til nye driftsformer går seinere, og gjør driftsplanlegging for sjømataktørene vanskeligere enn nødvendig. Problemstillingen er godt kjent blant næringsliv og forvaltningsorganer i Nordland.
Som avhjelpende tiltak har det vært foretatt saksbehandling i andre regioner, blant annet har Statsforvalteren i Trøndelag behandlet havbrukssaker i Nordland. Dette var med å avhjelpe situasjonen for en periode, men praksisen er avviklet. Statsforvalteren i Nordland har de siste årene også allokert ressurser fra saksbehandling til opplæring av nye saksbehandlere, som på sikt skulle øke kapasiteten. Effekten synes å ha uteblitt.
Offentlig statistikk tyder på at saksbehandlingstiden aldri har vært lengre enn i 2022. Mange søknader ble liggende i over 60 uker. Parallelt med den lange saksbehandlingstiden har Klima- og miljøavdelingen i Nordland en avvikende forvaltningspraksis sammenlignet med naboregionene lengre sør og nord, i hhv Trøndelag og Troms og Finnmark. Mens hhv. 75% og 85% av de omsøkte lokalitetene fra 01.01.2019 og fram til d.d. nå er klarert for over 3600 tonn MTB i Trøndelag, Troms og Finnmark, er det tilsvarende tallet i Nordland kun 4%. SFNO har også i 2022 valgt å returnere et stort antall søknader - søknader en må forvente kommer tilbake til forvaltningen.
Statsforvalterens saksbehandlingskapasitet er blitt en hemsko for en bærekraftig utvikling og vekst i et av Norges største sjømatfylker. Det ligger ved inngangen av 2023 ca. 104 saker til behandling. Med saksbehandlingskapasitet og -praksis som gjelder i dag vil det i verste fall måtte forventes en saksbehandlingstid på 2,5 år for de sist innkommende søknadene i Nordland.