Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1059 (2022-2023)
Innlevert: 18.01.2023
Sendt: 19.01.2023
Besvart: 27.01.2023 av utenriksminister Anniken Huitfeldt

Christian Tybring-Gjedde (Uav)

Spørsmål

Christian Tybring-Gjedde (FrP): Kan utenriksministeren redegjøre for hva som er Norges syn på Irans revolusjonsgarde (IRGC), og om ytterligere sanksjoner vurderes?

Begrunnelse

Revolusjonsgarden (Islamic Revolutionary Guard Corps, IRGC) er en svært viktig støttespiller for det iranske regimet, og ble opprettet av Khomeini i 1979 for å forsvare den iranske islamistiske revolusjonen fra indre og ytre fiender. IRGC har inntatt en betydelig rolle i Iran, både politisk, økonomisk og militært. En av underorganisasjonene er Quds-styrken, som er ansvarlig for Revolusjonsgardens utenlandsoperasjoner og er kjent for å bidra militært og økonomisk til en rekke militante grupper, slik som Hizballah i Libanon, i Afghanistan, Palestina og Syria. IRGC kontrollerer også Basij-militsen, som aktivt angriper fredelige demonstranter i Iran. IRGC er tett knyttet opp mot den sittende iranske regjeringen. Både utenriksministeren og innenriksminister Ahmad Vahidi - som også leder landets sikkerhetsråd - har sterke bånd til IRGC. Sistnevnte, som bl.a. er ansvarlig for innenriks orden og sikkerhet i Iran, har en høy militær grad i IRGC og er tidligere leder for Quds-styrken. Han er ettersøkt av Interpol for å ha stått bak bombingen av det jødiske senteret i Buenos Aires i Argentina i 1994, der 85 mennesker ble drept. USA har erklært IRGC som en terrororganisasjon, og Storbritannia vurderer det samme. EU har allerede sanksjoner mot enkeltpersoner tilknyttet IRGC, og vurderer ytterligere sanksjoner. I følge Iran International ønsker flere europeiske politikere, herunder Europakommisjonens president Ursula von der Leyen, å klassifisere IRGC som en terrororganisasjon.

Anniken Huitfeldt (A)

Svar

Anniken Huitfeldt: Som representanten påpeker spiller Revolusjonsgarden (Islamic Revolutionary Guard Corps, IRGC), en betydelig politisk og økonomisk rolle i Iran. IRGC har også hatt en sentral rolle i de iranske myndighetenes brutalitet i møte med iranske demonstranter i forbindelse med protestene som startet høsten 2022. Flere personer og enheter med tilknyting til IRGC er blitt listeført under EUs sanksjonsregime for Iran som følge av dette.
Norge har sluttet seg til alle EUs sanksjoner og listeføringer mot Iran under tiltaksregimet rettet mot alvorlige menneskerettighetsbrudd i Iran. Mange personer fra IRGC er derfor allerede listeført i henhold til Forskrift om sanksjoner og tiltak mot Iran.
EUs Utenriksråd vedtok 23. januar en fjerde sanksjonspakke under tiltaksregimet for brudd på menneskerettighetene i Iran. Ytterligere 37 iranske tjenestemenn og enheter blir nå listeført. De får blant annet verdiene sine i Europa fryst og visumforbud. Dette er enda en reaksjon fra EU på situasjonen i Iran og de iranske myndighetenes brutalitet i møte med demonstranter.
Norge har sluttet seg til de tre forutgående sanksjonspakkene fra EU knyttet til Irans menneskerettighetsbrudd. Vi vil vurdere tilslutning til denne fjerde pakken med restriktive tiltakene så snart vi får den formelle invitasjonen av EU.
Jeg har notert meg at noen land i EU og EU-parlamentet har tatt til orde for å listeføre hele Revolusjonsgarden under EUs generelle sanksjonsregime rettet mot personer, grupper og enheter involvert i terrorhandlinger. Jeg forstår EUs utenrikssjef Josep Borrells uttalelser fra 23. januar dithen at dette ikke vil være aktuelt for EU å vurdere før formelle juridiske prosedyrer for listeføring under dette sanksjonsregimet eventuelt er gjennomført.
Det som skjer i Iran er svært alvorlig. Undertrykkingen og brudd på menneskerettighetene må stanse. Vi vil fortsette å vurdere norsk tilslutning til nye sanksjoner under tiltaksregimet for alvorlige menneskerettighetsbrudd i Iran, dersom EU vedtar det, på samme måte som tidligere.