Christian Tybring-Gjedde (FrP): Utenriksministeren fremholder at dialog med iranske myndigheter er viktig, og at dette fremmes blant annet gjennom kontakt med ambassadene. Hittil har imidlertid ikke dialog hatt noen effekt på Irans politikk, og situasjonen blir stadig verre.
Har regjeringen vurdert å utvise den iranske ambassadøren og tilbakekalle den norske ambassadøren til Iran, og under hvilke omstendigheter vil en slik beslutning kunne bli fattet?
Begrunnelse
Det vises til Utenriksministerens svar (datert 11.01.2023) på skriftlig spørsmål fra undertegnede. Her kommer det frem at Norge engasjerer seg for å opprettholde atomavtalen JCPOA og å forbedre menneskerettighetssituasjonen i Iran gjennom dialog. Det refereres til at det er avholdt flere samtaler med Irans ambassadør til Norge, og at den norske ambassaden i Teheran leverer «tydelige budskap til iranske myndigheter». Det refereres også til at Norge benytter det multilaterale systemet slik som FN, for å fremme sine synspunkter. Dette er vel og bra. Imidlertid er inntrykket at dette ikke har noe innvirkning på regimet i Iran. Tvert imot blir situasjonen stadig mer alvorlig. Det vises til økende iransk støtte til Russlands brutale krigføring i Ukraina, til økt kjernefysisk aktivitet, og stadig undertrykkelse av grunnleggende menneskelige friheter internt i Iran. Arrestasjoner, tortur og henrettelser fortsetter. Det vil være naturlig at sterkere virkemidler benyttes om den dypt bekymringsfulle utviklingen ikke snur, og om fortsatt dialog synes nytteløs. Det bes derfor om en vurdering av nytten ved fortsatt diplomatisk samkvem fremover.