Skriftlig spørsmål fra Irene Ojala (PF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1047 (2022-2023)
Innlevert: 17.01.2023
Sendt: 18.01.2023
Besvart: 30.01.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): Hvordan vil statsråden sikre at Stortingets vedtak om stedlig ledelse i Alta fortsatt etterleves?

Begrunnelse

Stortingets flertall har vært opptatt av at og presisert at Klinikk Alta skal ha reell stedlig ledelse, jf. bl. a. Innst. 55 S (2017–2018) og Dokument nr. 15:1358 (2018-2019).
Stedlig ledelse ved Klinikk Alta ble etablert i 2018, og leder tiltrådte stillingen i juni 2018. Det er viktig for Klinikk Alta med en leder som har ansvar for hele sykehusdriften og som har sin daglige arbeidsplass på sykehuset.
I Stortingets behandling av Nasjonal helse- og sykehusplan argumenterte komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV for at det er viktig med førstelinjeledere som er til stede og aktivt medvirkende i den daglige driften. Disse partiene understrekte at stedlig ledelse er sterkt medvirkende til å bygge en god kultur og sterke fagmiljøer. God kultur og godt arbeidsmiljø skapes ved å ha en stedlig leder som kan bidra med nødvendige avklaringer i daglig drift og minimere usikkerhet og sørge for tydelig oppgavefordeling, og som kjenner de ansattes omgivelser og rammevilkår ved å delta nært i pasientbehandlingen. Det ble argumentert for at innføring av stedlig ledelse i spesialisthelsetjenesten kan bidra til bedre og mer effektiv pasientbehandling.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Helse- og omsorgsdepartementet har gjennom krav i foretaksmøtet slått fast at det skal sikres stedlig ledelse i sykehusene. Som det framgår av protokoll fra foretaksmøtet i januar 2022 ble de regionale helseforetakene bedt om å vise hvordan dette blir ivaretatt og redegjøre for hvordan de ulike virksomhetene er organisert for å ivareta prinsippet om stedlig ledelse. Dette skal gå fram av den årlige melding fra helseregionene for 2022 som skal leveres innen 15. mars i år.
For å belyse spørsmålet representanten Ojala stiller rundt situasjonen i Alta, er det innhentet en kommentar fra Helse Nord RHF. De opplyser at Finnmarkssykehuset HF er i en prosess der målet er å skape robuste spesialisthelsetjenester og styrke kvaliteten på tilbudet til befolkningen i Finnmark. Samtidig er helseforetaket i en utfordrende økonomisk situasjon, og det pågående arbeidet er ment å bidra til en bedre styring og bruk av ressursene. Finnmarkssykehuset har i dag fire behandlingssteder, to sykehus og to klinikker, som har mange av de samme fagområdene. De ulike behandlingsstedene har hver sin klinikkleder som rapporterer til direktøren. Finnmarkssykehuset vil vurdere ny organisering på tvers av de ulike lokaliseringene. De ønsker en organisering som er mer basert på fagområder, hvilket vil innebære en harmonisering mer lik de andre helseforetakene i regionen og i mange helseforetak for øvrig. En endret struktur vil innebære at ansatte innenfor et fagområde får én overordnet faglig leder å forholde seg til, uavhengig av arbeidssted. Hensikten er å styrke fagmiljøene, bedre ressursbruken og styrke kvaliteten. Samtidig opplyser helseforetaket at stedlig ledelse skal ivaretas ved alle fire behandlingssteder, men muligens på et annet nivå enn i dag. Nærmeste leder til de fleste ansatte vil fortsatt være stedlig som i dag.
Jeg legger til grunn at helseforetaket vurderer og finner løsninger som samsvarer med de krav som er stilt.