Signe Bakke Sølberg (MDG): I 2021 vedtok Stortinget at regjeringen skal sørge for at politiet ikke straffeforfølger overtredelse av legemiddelloven § 24 første ledd, der overtreder yter assistanse eller tilkaller nødetater i akutte nødsituasjoner, eller der en slik overtredelse avdekkes hos fornærmede ved anmeldelse av andre straffbare forhold.
Er regjeringen sikre på at politiet i dag følger dette vedtaket, og hva gjøres for å informere befolkningen om at det f.eks. alltid skal være trygt å ringe ambulanse i nødsituasjoner, også ved bruk av ulovlige rusmidler?
Begrunnelse
Når det er mistanke om overdose på ulovlige rusmidler, må det alltid være første prioritet å berge liv og gi helsehjelp.
I en undersøkelse* fra 2021 publisert i Tidsskriftet Den Norske Legeforeningen oppga 41 % av respondentene som faktisk hadde vært i en rusrelatert akutt medisinsk situasjon at man unnlot å tilkalle ambulanse. Frykt for varsling av politiet var den hyppigst oppgitte årsaken.
Den såkalte "Samaritanerloven" vedtatt i forbindelse med behandling av Rusreformen skulle gjøre det enklere for alle å kontakte ambulanse uten å måtte veie behovet for øyeblikkelig legehjelp opp mot de juridiske konsekvensene.
Likevel ser vi at dødsfall knyttet til ulovlige rusmidler forekommer med vitner eller pårørende til stede uten at 113 ringes: En 16 år gammel gutt døde i april i fjor etter å ha tatt nesten ett gram MDMA. En 27 år gammel mann er dømt for å ha ringt politiet for seint selv om han var til stede og oppga under rettssaken at han var for redd for å få problemer med politiet.
Alle slike tilfeller er ett for mye. Det er viktig at befolkningen føler seg trygg på å tilkalle nødvendig helsehjelp uten å tenke seg om to ganger. Dette må kommuniseres.
*https://tidsskriftet.no/2021/05/originalartikkel/hjelpesokende-atferd-blant-brukere-av-illegale-rusmidler