Skriftlig spørsmål fra Signe Bakke Sølberg (MDG) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:944 (2022-2023)
Innlevert: 11.01.2023
Sendt: 11.01.2023
Besvart: 13.01.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Signe Bakke Sølberg (Uav)

Spørsmål

Signe Bakke Sølberg (MDG): Siden 2014 har politiet vært bevæpnet i over to år til sammen ved midlertidig bevæpning. Nylig ble det gitt 8 nye uker. Midlertidig bevæpning er et viktig virkemiddel, men skal det ha tillit må det begrunnes godt og ha rimelig terskel for bruk. Om bevæpning blir brukt i unødvendig stor grad risikerer man at skillene mellom midlertidig og generell bevæpning viskes ut.
Hvordan vil regjeringen sikre at midlertidig bevæpning kun benyttes når det er strengt nødvendig, og at det ikke på sikt fører til generell bevæpning?

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Politiloven med tilhørende våpeninstruks setter strenge rammer for når midlertidig bevæpning av politiet kan tillates. Jeg er opptatt av at vi har en forsvarlig forvaltning av dette regelverket for å sikre at bevæpning av politiet kun tillates når dette faktisk er påkrevd. Behovet for midlertidig bevæpning knytter seg nå til den alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen vi befinner oss i, og kan vanskelig hevdes å være kontroversiell eller egnet til å svekke befolkningens tillit til politiet eller forvaltningen av bevæpningsregelverket.
Beslutningen om fortsatt midlertidig bevæpning i nye åtte uker frem til og med 9. februar 2023, hviler på en faglig tilrådning fra politiet. Slik regelverket krever, var anmodningen om forlengelse forankret i en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) i henhold til vilkårene satt i politilovens § 29 (2) bokstav a), og våpeninstruksen § 3-2 (3), samt en konkret vurdering av nødvendighet, geografisk differensiering, utilstrekkeligheten av fremskutt lagring sett i lys av blant annet terrortrusselvurderinger fra PST.
Jeg kan forsikre stortingsrepresentanten om at det ved hver enkelt anmodning om midlertidig bevæpning, foretas en selvstendig og grundig vurdering av behovet opp mot konkrete terrortrusselvurderinger fra PST. Jeg ønsker å være tydelig på at bevæpning av politiet utgjør et unntak fra den av lovgiver bestemte hovedregel om et ubevæpnet politi, og at dette selvsagt utgjør et viktig bakteppe i vurderingen av bevæpningsanmodninger.