Mímir Kristjánsson (R): Hva vil statsråden foreta seg for å sikre at politiet følger opp anmeldelser fra Arbeidstilsynet på en skikkelig måte?
Begrunnelse
Tall NRK har innhentet tyder på at anmeldelser fra Arbeidstilsynet ikke blir fulgt opp på en skikkelig måte av politiet. De siste sju årene har bare 6.5 prosent av tilsynets 507 anmeldelser endt med dom, viser NRKs tall. 40 prosent av anmeldelsene ender med henleggelse, mens 38 prosent ender med forelegg. Tilsynet selv ønsker at flere saker skal ende med dom, fordi en dom setter presedens for hvordan regelverk skal tolkes.
Det ser ut til at politiets mangelfulle oppfølging av anmeldelser fra Arbeidstilsynet har ført til at tilsynet i mindre grad enn før velger å anmelde arbeidslivskriminalitet. Antallet anmeldelser fra Arbeidstilsynet har stupt fra 134 i 2017 til bare elleve i 2022. I et intervju med Aftenposten 20. november 2022 forklarte avdelingsdirektør Torgeir Moholt manglende anmeldelse av et alvorlig forhold på en byggeplass som endte med dødsfall slik:
"At vi har mulighet til å anmelde, er ikke det samme som at en anmeldelse vil føre frem. Av erfaring vet vi at anmeldelser for brudd på stans ikke har vært høyt prioritert av politiet. På denne bakgrunn vurderte vi det ikke hensiktsmessig å anmelde dette forholdet."
Det er svært alvorlig dersom arbeidslivskriminalitet i Norge ikke blir anmeldt. Det er også i strid med Stortingets vedtak nummer 61, innstilling 51S (2022-2023) der regjeringen bes "sørge for at arbeidslivskriminalitet av grov karakter skal rutinemessig politianmeldes".
I Riksadvokatens rundskriv 1/2022 om mål og prioriteringer for straffesaksbehandlingen er "alvorlig økonomisk kriminalitet, herunder alvorlig arbeidslivskriminalitet" listet opp som et av åtte prioriterte områder for Riksadvokaten. Det ser imidlertid ut som denne prioriteringen bare i liten grad blir fulgt opp av politiet, med det resultat at Arbeidstilsynet langt på vei har gitt opp straffesporet hva angår arbeidslivskriminalitet.
Spørsmålet er derfor hva statsråden har tenkt å foreta seg framover for å sikre at politiet prioriterer anmeldelser fra Arbeidstilsynet på en skikkelig måte, slik at Stortingets vedtak om rutinemessige anmeldelser av alvorlig arbeidslivskriminalitet ikke blir et slag i løse luften.